{ "title": "Ana Rahmi", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Ana-Rahmi-11981.jpg", "date": "19.01.2024 07:30:56", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Ana Rahmi, uterus olarak da bilinen ana rahmi, rahim ağzı uç kısımda, yan kısımlarda ise boynuza benzeyen fallop tüpleri bulunan kasılma yeteneği ile güçlü kaslardan oluşan şekli itibari ile armuda benzeyen bir yapıdır. Ana rahmi içerisindeki boşlukta endometrium tabakası yer almaktadır. Ana rahmi kadının gebe olmadığı dönemde 60 gram ağırlığında olup, gebelik döneminde ise ortalama 3-4 kilogram ağırlıktaki bir bebeği içinde taşıyabilecek kadar büyüme özelliğine sahiptir. Doğum eylemi başladığında da ana rahmi güçlü kasılma hareketleri ile, rahim ağzının da gevşeyip açılması sayesinde bebeğin dünyaya gelmesini sağlayan genital sistemin bir parçasıdır.

Ana rahmi nedir, özellikleri nelerdir?

Ana rahmi, gebelik döneminde bebeğin gelişmesini amniyos sıvısı ile iş birliği halinde olarak sağlayacak ortamı oluşturarak bebeği dıştan gelecek darbelere karşı korur ve doğum zamanı geldiğinde de güçlü kasılma hareketleri ile bebeğin dış dünyaya çıkmasını sağlar.

Ana rahmi menopoza girmiş olan bir kadında işlevini tamamlamış olduğundan giderek küçülmeye başlar. Ana rahmi içerisinde yer alan boşluk (Endometrium) rahim iç tabakası adını alır. Döllenmiş bir yumurta hücresi, fallop tüplerinden geçmek sureti ile rahim içine ulaştığında burada en verimli bulduğu bölgeye yerleşerek gelişmeye başlar. Ana rahminde rahim içi tabakası olarak bilinen endometrıum her adet döneminde yenilenerek gebelik gerçekleştiğinde ise embriyo ana rahmi içinde gelişimini sürdürür. Gebelik gerçekleşmediği zamanda rahim içi tabaka yeniden oluşturulmak üzere, rahim ağzı ile vajinaya bu kısımdan da dışarı atılır. Böylece âdet kanaması meydana gelir.

Ana rahmi, dişi genital sisteminde bulunan duktusların, en kalın ve en duyarlı bölümünü oluşturur. Fetal gelişimin gerçeklemiş olduğu bölge 7 cm boy, 5 cm en ve 3 cm kalınlığındadır. Ana rahmi genişlemiş gövde kısmı, korpus uteri, en üst kısımda fallop tüpleri, fundus bölgesi ve dar kısımda da istmustdan oluşur. İstmus silindirik boyun kısmı bulunan servikse kadar uzanmaktadır. Serviks ise vajen ile devam edip, uterus kavitesinin servikal kanal ile birleştiği internal ostium ve servikal kanalın devam etmiş olduğu nokta eksternal ostıumdan oluşur.

Ana rahmi 3 tabakadan oluşur
" } ] }