{ "title": "Çift Rahim Ameliyatı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/cift-rahim-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 17:22:38", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Çift Rahim Ameliyatı, ülkemizde anne adayları ve birçok kadınların en çok korktukları rahatsızlıktır. Çift rahim rahatsızlığı, çoğu kadınların hamilelik sürecinde ciddi rahatsızlık veren bir hastalık olmakla birlikte bazı kadınlarda ise kısırlık gibi sonuçlara neden olmaktadır. Bundan dolayı kadın hastalıklarında oldukça önemli yeri vardır. Çift rahim hastalığının oluşumu ve cerrahi müdahale gerektiren durumları ayrı başlıklar altında aktararak konuyu ele alacak olursak;

Çift Rahim Ameliyatı Öncesi ve Nasıl Teşhis Edilir?

Çift rahim oluşumu, kadınların anne karnındaki rahimler oluşumun başlangıcı sırasında gerçekleşir. Yani rahimler anne karnında bulunan fetüslerden oluşur. Bu fetüslerin özellikle dişi fetüslerin zamana bağlı olarak gelişimi döneminde iki fetüsün olgunlaşarak ileri dönemlerinde tek bir şekilde oluşum sağlar ve bu şekilde tek bir rahim oluşur. İlerledikçe ve olgunlaştıkça zamana bağlı olarak tek rahim olurlar. Fakat bazı kadınlarda iki fetüsler hiçbir reaksiyon göstermeyerek ve gelişim sağlamadığında rahimler iki tane olur. Yani tüp şeklinde fetüsler olgunlaşma sağlamadığından ve gelişmediğinde anne karnında iki ayrı rahim olarak kalır. Bu şekilde ayrı veya bitişik olarak çift rahim gerçekleşir. Çift rahim bu şekilde gerçekleştiği sırada kadınlarda pek bir belirtiler meydana gelmez. Bundan dolayı, teşhisi genel olarak hamilelik döneminde veya kısırlık gibi rahatsızlıkların tedavilerinde meydana gelir. Bundan dolayı her hastalıklarda erken teşhisi ne kadar önemli ise aynı durum çift rahim rahatsızlığında bir o kadar önemlidir. Çift rahim rahatsızlığın hissedilme oranı çok düşükte olsa; bazı belirtileri mevcuttur. Bunlar, rahimde ara ara ağrılar ve kitle varmış gibi hissedilmesi, nadirde olsa bazı kadınların cinsel organlarında ayrışmalar çift bölgeler oluşturması, adet dönemleri ağrıların artması gibi durumlar belirtileridir. Bazı uygulamalar ile teşhisi konulabilir. Teşhisin konulması için uygulanan yöntemler; ultrason ile teşhisi konulabilir. Ultrasonun yanında rahim filmi, laparoskopi ve MR ile teşhisi konulabilir. Çift rahim teşhisi konulduktan sonra, diğer bir aşama ise çift rahmin durumu ve ne kadar tehlikeli olduğunu belirlemek için ise; histerosalpigografi (Hysterosalpingography) yöntemi ile rahmin iç kısmı boyalı ve ışıklı bir cihaz gönderilerek iç kısmında kamera yardımıyla çift rahimi durumu hakkında bilgiler edinilebilir.

Çift Rahim Ameliyatı ve Sonrası

Çift rahim ülkemizdeki her beş kadından birinde meydana gelen rahatsızlıktır. Fakat çoğu kadınlar bu hastalığından habersiz yaşadıklarından genel olarak kısırlık veya doğum kaybı yani düşük sorunu ile karşı karşıya kaldıktan sonra cerrahi operasyonu gerçekleştiriyorlar. Çift rahim ameliyatı korkulan bir ameliyat değildir. Hatta gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak gelişen tıp ile ameliyatı kısa süreli gerçekleşir ve hatta hastalar durumuna göre aynı gün taburca bile olabilirler. Çift rahim ameliyatı laparoskopi yöntemiyle gerçekleşir. Rahime gönderilen cihazın kesici özelliğinden dolayı diğer rahim kolaylıkla alınmaktadır. Bundan dolayı ameliyat düşünüldüğü gibi dikiş veya karın bölgesinde kesimi yapılarak gerçekleştirilen bir cerrahi müdahale değildir. Rahime gönderilen cihaz ile an az çalışan ve kısırlık ile doğum öncesi gibi düşüklere neden olan rahimi diğer rahimden ayırarak gerçekleşir. Çift rahim ameliyatı sonrası ise; ilk birkaç gün ara ara ağır ağrılar görülebilir. Doktorunuz bunun için ilaç takviyesi yapacaktır. Bunun dışında ciddi kanamalarınız gerçekleşmediği takdirde maksimum 2-3 gün içerinde taburcu edilirsiniz. Ameliyat sonrası ilk gün kanamalarınız takip edilir. Sıkıntı yaşanmadığı süreç içerinde taburcu edilerek hayatınıza devam edebilirsiniz.
" } ] }