{ "title": "Gebelikte Rahim", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Gebelikte-Rahim-18256.jpg", "date": "19.01.2024 00:10:15", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "Gebelikte Rahim, Kadınların en özel organlarından birisi rahim oldukça özel görevler üstlenmektedir. Normalde bir elma büyüklüğünde olan rahim anneliğe hazırlandığında bebekle birlikte değişimlere uğramaktadır. Rahim bebeğin büyümesi ile şeklinde değişiklik, boyutunda değişiklik ve duruşunda değişlik görülür. Aynı şekilde gebelikte rahim aralıklı olarak kasılmalar yaşamaktadır. Gebeliğin oluşmasına ilk adımı rahim atmaktadır. Kendini hazırlar ve bebeğin gelişimi için uygun bir bölge oluşturur. Gebelik süresince rahimde kaslar, damarlar artış göstererek büyümesi hızlanır. Bir elma kadar ağır olan rahim bu süreçte bir karpuz ağırlığına yetişir. Küçük bir karış kadarken boyu bir cetvel kadar olur. Gebelikte rahim büyüdükçe ağırlaştığından dolayı anne adayları yürürken yavaşlayabilir, eğilip kalkmaları daha ağırlaşır ve eski hareketlerin çoğunluğu gerçekleştirilemez. Rahim büyüdüğü için kan damarları hem bebeği hem de anneyi besleyebilmek için oldukça hızlı çalışır ve daha fazla kan üretmeye başlar. Ayrıca rahim büyüdükçe rahim duvarıda incelme gösterir.

Gebelikte rahimdeki değişiklikler nasıl gözlemlenmektedir?

Gebeliğin ilk 3 ayında rahim oldukça aşağıdadır. Gebelik ilerledikçe rahim yavaş yavaş annenin göbek bölümüne kadar yükselir. Ayrıca gebeliğin ilk üç ayında rahim üçgen şeklini korusa da 3 ayın sonunda yuvarlaklaşarak 6 aya kadar bu şekilde gözlemlenir. Daha sonra bebeğin boyu hızla arttığından dolayı rahim yuvarlak şekilden çıkarak uzun bir şekle dönüşmektedir. Yani bu sırada rahim yaklaşık 30 santime ulaşır. Gebelikte rahim oldukça esnekleşir ve yumuşak bir kıvam alır. Ancak gebeliğin başında rahmin kendini kasması her ne kadar fark edilmese de sonlarına doğru ağrılar dahada artış göstermektedir. Çoğu anne adayları günü yaklaştıkça rahim kasılmalarını doğum sancısı ile karıştırır. Gebelikte rahim kasılmalarını doğum sancısı ile ayırt etmek oldukça kolaydır. Çünkü rahim kasılması gebelikte sadece karında hissedilir. Fakat ağrı bel ve kasıklarda düzenli bir şekilde ilerler ise bu doğum sancısı olduğunu gösterir.

Gebelikte rahim değişiklik gösterdiği gibi rahim ağzında da birçok değişiklik gözlemlenir. Yani olduğundan daha yumuşak ve mor bir renk almaktadır. Gebelikte rahim büyüdükçe ağrıların meydana gelmesi kaçınılmaz olur. Bebek rahimde geliştiği için rahim incelir ve büyür bu da kısa ve az ağrıların oluşmasına neden olur.
" } ] }