{ "title": "Gebelikte Rahimde Kaşıntı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/gebelikte-rahimde-kasinti.jpg", "date": "19.01.2024 01:29:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte rahimde kaşıntı, Gebelik dönemi bazı şikâyetlerin ortaya çıktığı, bir kadın için hayatının en zor ve özel dönemidir. Gebelik döneminde rahim dahil vücudun bazı bölgelerinde kaşıntı oluşabilir. Gebelikte ortaya çıkan kaşıntı anne adayı ya da anne karnındaki bebek için her zaman tehlike alarmı değildir. Fakat yaşanan kaşıntılar bazı durumlarda ciddi rahatsızlıkların belirtisi olarak yaşanabilir.

Gebelik döneminde kaşıntı farklı nedenlere bağlı olarak oluşum gösterebilir. Kaşıntının nedeni ne olursa olsun mutlaka incelenmesi için doktora başvurulmalıdır. Gebelikte rahim kaşıntısı, vajinit olarak tanımlanan vajina mantarı enfeksiyonuna bağlı olarak gelişebilir. Aynı zamanda bağırsak paraziti ya da basur nedeniyle de makat çevresinde kaşıntı ortaya çıkabilir. Gebelik döneminde mantar enfeksiyonu gebe olmayan kadınlara nazaran iki kat daha fazla görülebilir. Mantar enfeksiyonunun en yaygın belirtisi ise kaşıntıdır. Rahimde enfeksiyona bağlı olarak kızarıklık ve ödem oluşabilir. Her vakada akıntı olmasa da beyaz ve koyu kıvamlı akıntı görülme olasılığı da vardır. Oluşan akıntı peynir kesiği ya da krem kıvamında olabilir. Gebelik döneminde kaşıntıya yol açan mantar enfeksiyonlarının tedavisi de normal döneme göre daha zordur. Bu süreçte tıbbi iyileşme sağlamak daha zor ve enfeksiyonun tekrarlama olasılığı daha yüksek olur.

Hamilelik döneminde yaşanan kaşıntıyı tedavi etmek için cilde uygulanan pomadlar ya da kremler reçete edilir. Reçete edilen krem ve pomadlar şikâyetleri hafifletmek amacı ve hastalığın ilerlemesini önlemek için kullanılır. Ancak bu tür ilaçlar gebeliğin erken dönemlerinde mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Gebelik 14. Haftasını geçtikten sonra doktor reçetesi ile lokal uygulamalar ve ağız yolu ile ilaç kullanımı gerçekleştirilebilir.

Hamilelikte Rahim Kaşıntısı Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik döneminde rahim kaşıntısına maruz kalan kadın mutlaka bir doktora görünmelidir. Doktor muayenesinden sonra doktorun önerdiği tedavi şekline uyulmalıdır. Tedavide ağızdan alınan tabletler ya da vajinal bölgeye uygulanan ilaçlar bulunmaktadır.

Hamilelikte Rahim Kaşıntısı İçin Bitkisel Öneriler

Elma Sirkesi: Günün herhangi bir saatinde elma sirkesi ile rahim dışı yıkanabilir. Rahimde oluşan kaşıntıyı gidermek için oldukça etkili bir yöntemdir. Elma sirkesi vajinal mantar enfeksiyonlarına ve enfeksiyona bağlı gelişen kaşıntıya karşı oldukça etkili bir çözümdür.

Ebegümeci: 100 gram ebegümeci 2 litre kadar soğuk suya atılarak yarım gün bekletilir. Ardından karışım 10 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan su süzgeçten geçirilerek gün içinde iki defa kaşıntılı bölge elde edilen su ile yıkanır. Hamilelikte rahim kaşıntısından kurtulmak için etkili yöntemler arasındadır.

Sirke ve Sinameki: 1 tatlı kaşığı sinameki 1 çay fincanı kaynar suyun içine eklenir. 5 dakika kadar bekletildikten sonra gün içinde iki defa kaşıntılı bölgeye hazırlanan sudan sürülür.

Not: Gebelik dönemi oldukça riskli bir dönem olduğu için bu dönemde doktor tavsiyesi olmadan ve doktora danışmadan hiçbir tedavi yöntemi uygulanmamalıdır.
" } ] }