{ "title": "Hamilelikte Rahim Sarkması", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/hamilelikte-rahim-sarkmasi.jpg", "date": "21.01.2024 04:39:12", "author": "Billur Süar Ada", "article": [ { "article": "
Hamilelikte rahim sarkması, düşük riskini arttıran faktörlerden biridir. Sıklıkla iki ve daha çok hamilelik yaşamış kişilerde görülen rahim sarkması, genital organları sabitleyen ve yerinde tutan bağların gevşemesi ve uzaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Rahim vajinaya doğru ilerler ve sıklıkla bir tek rahim değil, idrar torbası da rahimle birlikte vajinaya doğru sarkmaktadır.

Rahim sarkmasının derecesine göre, öksürürken, gülerken ve cinsel ilişki sırasında idrar kaçırma görülmektedir. Eğer rahatsızlık ileri boyutta ise ayakta dururken bile, kişilerin idrar kaçırdığı vakalara rastlanmıştır. Eğer hamilelikte rahim sarkması görülmüşse, bu durumda tıbbi bir müdahalenin yapılması çok zor olacağından, düşük riski doğmakta ve bebeğin sağlığı ciddi şekilde tehlikeye girebilmektedir.

Hamilelikten önce fark edilen rahim sarkması durumlarında ise hamile kalınmadan, mutlaka tedavi yoluna gidilmeli ve rahatsızlık ortadan kaldırıldıktan sonra hamile kalınması doğru olacaktır.

Rahim sarkması, çok hamilelik yaşamış ve zor doğum yapmış kadınlarda daha sık görülse de nadiren hiç doğum yapmamış kişilerde de görülebilmektedir. Kasık bölgenizde basınç hissi ve idrar kaçırma durumu yaşıyorsanız, rahim sarkmasından şüphelenmeli ve mutlaka hekim kontrolünden geçmelisiniz.

Hastalığın Tanısı Nasıl Konur?

Hastanın belirtileri fark edip, kontrole gitmesi ile yapılacak jinekolojik muayene sırasında, rahatlıkla tanısı konulabilir. Ancak nadir olsa da hiçbir belirti vermemiş kişilerde de rahim sarkması, rutin kontrollerde çıkabilmektedir. Hamilelikte rahim sarkması muhtemelen önceden oluşmuş ve fark edilmemiş, hamile kaldıktan sonra ilerlemiş durumlarda yaşanmaktadır. Bu yüzden düzenli jinekolojik muayene yaptırılması önemlidir.

Rahim Sarkması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim sarkması tedavilerinde, kişinin yaşı, genel sağlık durumu ve daha sonra çocuk sahibi olmak isteyip, istememesi önemlidir. Bu durumlar değerlendirilerek uygun olan tedavi yöntemi belirlenebilir.

Eğer kişi genç ve çocuk sahibi olmak istiyorsa, rahim alınmadan ön ve arka rahim duvarındaki fazla doku alınarak tedavi yoluna gidilebilir. Ancak bilinmelidir ki, operasyon sonrası yaşanacak hamileliklerde ve doğumlarda, hastalığın tekrarlama riski yüksektir. Hamilelikte rahim sarkması vakaları, riskli olduğu için, çok fazla müdahale etme şansı yoktur. Bu durumda kişinin olabildiğince dikkatli olması ve zorlayıcı işlerden kaçınması önerilmektedir. Risk derecesine göre cinsel ilişkiye ara vermekte gerekebilmektedir. Hastalığın ilk aşamalarında kişinin kendi kendine uygulayabileceği Kegel egzersizleri de uygulanabilmektedir. Ancak kişinin yaşı ilerlemiş ve artık çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsa, en etkili tedavi şekli, rahmin alınmasıdır.
" } ] }