{ "title": "Hamilelikte Rahim", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Hamilelikte-Rahim-45398.jpg", "date": "19.01.2024 21:08:59", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Hamilelikte rahim, Annenin ve bebeğin rahat ve sağlıklı gebelik süreci geçirmesi için anatomik olarak programlanmıştır. Hamilelik süresince rahmin sıvı hacminde, kıvamında, genişliğinde, postüründe değişiklik olmaktadır. Hamileliğin başında yaklaşık 7-8 cm olan boyu 30 cm'ye kadar büyüyebilir ve ağırlığı yaklaşık 65 gramken 1 kilograma kadar çıkabilir.

Hamilelikte rahimde oluşan değişimler nelerdir?

Gebelikte anne karnında büyüyen bebeğe bağlı olarak baskı ve ağırlık artacaktır. Anne rahmi de bunu taşıyabilmek için rahim kaslarını güçlendirir ve bağlarını daha da kuvvetlendirir. Aynı zamanda hamilelikte rahim içi kanlanması yani damar oluşumu da artar. Bunun sebebi de rahmin hacminin ve ağırlığının artmasıdır. Doğal olarak artan kas ve bağ dokusunu beslemek için damarlar, kılcallar da artış gösterir. Bütün bu damar, kas, bağ dokusu artışı olayları sebebiyle hamileliğin ilk 3 ay sonunda, rahim duvarında yaklaşık 1-1,5 cm kalınlaşma olur.

Hamilelik süresi boyunca bu büyüme artarak devam eder. Bu büyümenin sebebi hem hormonlara bağlı kas damar artışı hem de bebeğin uyguladığı basınca dayalı oluşan genişlemedir. İlk üç ayın sonunda rahmin üst çatı kemikleri yukarıya doğru şekillenmeye başlar. Zaman ilerledikçe varabileceği en üst sınıra ulaşır bu da gebeliğin ortalama altıncı ay demektir. Hamilelik boyunca sürekli büyüme gösteren rahim bir süre sonra bağırsakları hatta karaciğeri itecek noktaya gelir. Hamilelikte rahim büyüdükçe daha doğrusu maksimum kalınlığa ulaştığı üçüncü aydan sonra giderek incelmeye başlar. Gebelikte rahim tabanı ilk üç ay üçgen, daha sonra küre, daha sonra da oval bir biçimdedir. Doğuma yakın rahim yumuşar hatta rahmin yumuşaması kimi zaman erken doğumun habercisi olabilmektedir.
" } ] }