{ "title": "Hamilelikte Rahimde Kanama", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/hamilelikte-rahimde-kanama.jpg", "date": "21.01.2024 03:40:34", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Hamilelikte rahimde kanama, gebelik dönemi oldukça uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Bu süreçte anne bedeninde birtakım değişiklikle meydana gelir ve anne adayı bazı sıkıntılara maruz kalabilir. Gebelikte görülen rahim kanamaları bu sıkıntılardan bir tanesidir. Hamilelikte rahim kanamasının boyutu ne olursa olsun her zaman ciddiye alınmalı ve mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Hamilelikte rahim kanamasının birçok nedeni vardır ve bu kanamalar bazen hayati risk oluşturabilir.

Hamilelikte Rahim Kanaması Neden Olur?

Yerleşme Kanaması: Hamilelikte rahim kanaması döllenen yumurtanın rahim duvarında yerleşmesi anında ortaya çıkabilir. Kanamanın boyutu oldukça hafiftir ve bir iki gün devam eder. Bu dönemde oluşan kanama adet dönemi kanaması ile aynı değildir. Rengi kahverengi ya da çok açık pembe olur.

İlerleme Kanaması: İlerleme kanaması çok sık karşılaşılan ve yine tehlikeli kabul edilmeyen kanama çeşitleri arasındadır. Hamilelik döneminde acıya neden olmayan bir kanama olmuşsa bu kanama manstüral döngü olarak adlandırılabilir.

Düşük Olasılığı: Hamilelik döneminde devamlı kanamaya maruz kalan kadınlarda ilk akla gelen şey düşüktür. Hamilelik döneminde devamlı kanamaya maruz kalan kadınların %50'sinde gebelik düşük ile sonlanır. Düşük nedeniyle oluşan kanama yerleşme ve ilerleme dönemlerinde oluşan kanamadan daha farklıdır. Düşük nedeniyle oluşan kanama daha şiddetli olur ve kramp tarzı ağrılara maruz kalınabilir. Aynı zamanda karın bölgesinde acı, ateş, titreme ve kan pıhtıları kanamaya eşlik edebilir. Şayet gebeliğin başlangıç döneminde şiddetli kanamaya maruz kalınmışsa mutlaka zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Servikal Tahriş: Hamilelik döneminde gebelik hormonları nedeniyle rahim ağzında kan akışında artma oluşur. Bölgede meydana gelen tahriş kanamaya yol açabilir. Gebelik boyunca devam ettirilen cinsel birliktelik tahrişe uğrayan bölgede kanamaya sebep olur. Yine cinsel yolla bulaşan hastalıklar da gebelikte rahim kanamasına yol açabilir.

Dış Gebelik: Dış gebelik nedeniyle oluşum gösteren kanamalar hamilelik döneminin en ciddi kanamalarıdır. Dış gebelik döllenen yumurtanın rahim harici başka bir yere yerleşmesi olarak tanımlanır. Döllenen yumurta özellikle fallop tüplerine yerleşir ve burada gelişime devam eder. Bu durumda aşırı ağrı, baş dönmesi ve şiddetli rahim kanaması görülebilir.

Gebeliğin Son Haftalarında Kanama: Hamilelik döneminin 5. Ayından itibaren ortaya çıkan kanamalar geç hamilelik kanamaları olarak tanımlanır. Bu dönemde görülen kanamalar oldukça ciddi nedenler dolayı oluşum gösterebilir. Daha çok hamileliğin 6. Ayından sonraki dönem anne karnındaki bebeğin yaşama sınırını geçtiği bir dönemdir. Bu dönemde görülen kanamalarda hem anne adayı hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı açısından detaylı araştırma yapılarak kanamanın nedeni tespit edilmeli ve gerekli müdahale geç kalınmadan yapılmalıdır. Bu tür kanamalarda annenin hastane ortamında gözetim altında tutulması gerekir.

Plasenta Nedenli Kanamalar: Bebeğin eşinin önde olması hamilelikte rahim kanamasına yol açan bir diğer nedendir. Bu nedenle oluşan kanama bazen çok hafif seyrederken bazen çok ciddi problemlere yol açabilir. Plasenta nedeniyle ortaya çıkan rahim kanaması ultrason yardımı ile kolaylıkla tespit edilerek kanamanın şiddeti değerlendirilmelidir. Hastanın kan testleri incelenerek gerekli müdahale zaman kaybı yaşanmadan yapılmalıdır. Bu gibi durumlarda anne adayı hastaneye yatırılarak anne ve bebeğin sağlığı yakından denetlenmelidir. Şayet doğum söz konusu ise bu durum anne ve bebeğin sağlık durumu, kanama miktarı, hamileliğin hangi dönemde olduğu gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Plasentanın erken ayrılması da hamilelikte rahim kanaması nedenlerindendir. Plasenta ayrılması alt uçtan oluşursa rahim kanaması gibi bir belirti verir. Şayet plasenta orta kısımdan ayrılmışsa gizli kanama oluşabilir. Bu durumda rahimde kasılma ve sertlik meydana gelebilir. Anne ve bebek açısından oldukça ciddi bir durumdur ve hemen müdahale edilmelidir.

Mol Gebelik: Hamileliğin başlangıç dönemlerinde yine rahim kanamasına yol açan bir durumdur. Mol gebelikte plasenta yerine hücreler tıpkı üzüm salkımı şeklini alır.

Erken Doğum: Hamilelik 20. Haftasını geçmiş ancak 37 haftadan daha düşük olmasına rağmen doğum eylemi başlamışsa rahim kasılması ile rahim kanaması olabilir. Bu durum erken doğum işaretidir.

Hamileliğe Bağlı Olmayan Kanmalar: Hamilelik döneminde yaşanan rahim kanamaları bazen hamilelik ile alakasız olarak ortaya çıkabilir. Rahim ağzı yarasında yaşanan kanama, polip ve rahimde bulunan bazı kitleler kanamaya yol açabilir.
" } ] }