{ "title": "Hsg Rahim Filmi", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/hsg-rahim-filmi.jpg", "date": "20.01.2024 16:50:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
HSG rahim filmi, kadın hastalarda rahim içine ve tüplere özel bir sıvı verilerek görüntüleme teknikler ile detaylı incelemeye yardımcı olan bir tür tanı yöntemdir. HSG rahim filmi ile hem rahim içi hem de tüplerde meydana gelen sorunlar kolaylıkla tespit edilebilmektedir. HSG rahim filmi genellikle kısırlık problemi yaşayan vakalarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Rahim filmi âdet kanaması bittikten sonra birkaç gün içinde uygulanır. Âdet kanaması bitmeden uygulandığında bazı problemlere neden olabilir. Eğer âdet kanaması tamamen bitmeden uygulanırsa rahim içine verilen ilaçlar ile adet kanı karın bölgesine gidebilir. Bu durumda bazı sıkıntılar meydana gelebilir. Ayrıca gebelik riski de olabileceğinden dolayı HSG rahim filmi mutlaka âdet kanaması tamamen bittikten sonra çekilmelidir. Adet dönemi bittikten sonra rahim filmi için yine 10-15 günlük bir bekleme süresi olası bir gebelik için risk teşkil edebilir. Eğer farkında olunmayan bir gebelik varsa ve rahim filmi çekilmişse gebelik riske atılmış olabilir.

HSG Rahim Filmi Öncesi Yapılması Gerekenler

HSG rahim filmi anestezi gerektirmeyen bir yöntemdir. Fakat bazı hastalarda anestezi gerekebilir. Bu gibi olasılık nedeniyle HSG çekilmeden 6 saat öncesi hastanın bir şey yiyip içmemesi gerekir. Doktor işleme başlamadan yarım saat önce ağrı kesici ilaç önerebilir. Ağrı kesici ilacın amacı hastanın işlem anında ağrıya maruz kalmamasıdır.

HSG Rahim Filmi Ne Zaman Çekilir?

HSG rahim filmi yaygın olarak kısırlık problemleri için kullanılmaktadır. Günümüzde teknolojik imkânların bir hayli artmasına rağmen tüp ve rahim içi en iyi şekilde görüntüleyen tek yöntem HSG rahim filmi olarak kabul edilmektedir.

HSG Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

HSG rahim filmi çekmek için hasta röntgen masasına alınarak yatırılır. Hastaya jinekolojik muayene pozisyonu aldırılır. HSG jinekoloij uzmanı ve röntgen teknisyeni ile uygulanır. Hastaya özel bir durum söz konusu değilse anestezi verilmez. Çünkü HSG hastayı zorlayacak bir işlem değildir. Ancak vajinal muayene anında bile korkusunu yenemeyen hastalar için anestezi uygulanmak zorunda kalınabilir.

Görüntüleme için pozisyon alan hastaya spekulum adlı bir alet takılır. Daha sonra rahim ağzının özel sıvılar ile hijyeni sağlanır. Daha sonra rahim ağzına kanül olarak tanımlanan bir alet yerleştirilir. Yerleştirilen alet sayesinde rahim içine ilaç akışı sağlanır. Rahim içine verilen ilaç tüp ve karın bölgesine kadar gider. Bu aşamaya ulaşıldığında hasta ufak çaplı bir ağrıya maruz kalabilir. Verilen ilaç rahim içine ulaştığında karın bölgesi röntgenlenir. Skopi olarak adlandırılan bir alet aracılığı ile monitörden rahim içine verilen ilacın nereye kadar ulaştığı kontrol edilir.

Röntgen alındıktan sonra rahim ağzına takılan aletler teker teker alınır. Bir süre bekledikten sonra karın filmi tekrar çekilir. Röntgen çekildikten kısa süre sonra hasta ayağa kaldırılır. HSG rahim filmi yaklaşık 10 dakika içinde tamamlanan bir yöntemdir.

HSG Sonuçları Ne Zaman Alınır?

HSG sonuçları işlem tamamlandıktan yaklaşık 15-20 dakika sonra hazır olur. Röntgen siyah kâğıtlara basılır, basım işlemi oldukça çabuk yapılır. Basılan röntgenleri radyoloji uzmanı inceleyerek rapor yazar. Rapor yazma işlemi HSG'nin uygulandığı kuruluşa göre biraz zaman alabilir. Rapor hazırlandıktan sonra hastaya verilen rapor jinekoloiji uzmanına gösterilir. Uzman raporu inceledikten sonra hastaya gerekli olan bilgileri verir.

HSG Rahim Filmi Yan Etkileri Nelerdir?

HSG rahim filmi enfeksiyon ve alerjik reaksiyonların gelişmesine yol açabilir. Fakat enfeksiyon ve alerjik reaksiyonların görülme olasılığı oldukça azdır. Dolayısı ile hastada antibiyotik tedavisi gerektiren bir durum söz konusu değildir. Şayet Mitral kapak hastalığı tespit edilmişse olası enfeksiyonu önlemek için HSG'den 1 gün evvel hasta için antibiyotik tedavisi başlatılarak 4 gün uygulanır.
" } ] }