{ "title": "Menopozda Rahim Duvarı Kalınlaşması", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Menopozda-Rahim-Duvari-Kalinlasmasi-27325.jpg", "date": "19.01.2024 09:11:10", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Menopozda Rahim Duvarı Kalınlaşması, Menopoza giren bir kadının vücudunda, hormonlarında ve ruhsal durumda değişiklik olması çok normal kabul edilen bir süreçtir. Rahim duvarındaki kalınlaşmanın en önemli nedeni kadınlık hormonlarında meydana gelen dengesizliktir. Menopoz süreci başladığında kadınların vücudunda çok önemli yer teşkil eden östrojen ve progesteron hormonu azalmaya başlar. Bunun sonucu olarak da rahim duvarındaki hücrelerde büyüme gözlenir bu durumda rahim duvarının kalınlaşmasına sebep olur. Ateş basması, halsizlik, iştahsızlık, hızlı kilo alımı, psikolojik değişiklikler başta olmak üzere, menopozda rahim duvarı kalınlaşmasına eşlik eden diğer faktörler olarak sıralanabilir. Menopoz dışındaki etkenlerde rahim duvarı kalınlaşmasına neden olabilir. Ancak ortak nokta hormonların bazı nedenlerden dolayı dengesiz üretilmesi olarak nitelendirilebilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşmasının Belirtileri Nelerdir?

Det kanamaları sürecinin normal süreçten çok daha yoğun yaşanması ve uzun sürmesi de başka bir belirti olarak ortaya çıkabilir. Menopozda rahim duvarı kalınlaşmasının diğer bir belirtisi ise aşırı terleme ve sebepsiz yere anlık tansiyon değişiklikleri olarak da sıralanabilir. Vajinada meydana gelen kuruluk, cinsel birleşme esnasındaki acı ya da isteksizlik, vücutta aşırı kıllanma, iki adet arasında kanama olması ya da leke gelmesi de diğer semptomlara eşlik eden belirtilerdir. Belirtilerden de anlaşılacağı gibi vücudumuzda meydana gelen bu tip değişikliklerin altında yatan neden kadınlık hormonlarının yeterli derecede üretilmemesi bu durumdan dolayı da menopoz sürecinin başlamasıdır.

Menopozda Rahim Duvarının Kalınlaşmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavideki ilk hedef vücutta azalan hormonların dışarıdan takviye ile dengelenmesidir. Hormon replasmanı olarak adlandırılan bu tedavi yöntemi menopozda rahim kalınlaşması sürecini durdurup kontrol edebilecek bir tedavi şeklidir. Bunun yanı sıra vitaminler ve uygun görülen başka ilaç tedavileri ile bu süreci kontrol altına almak oldukça kolaydır. Çok ender durumlarda rahmin alınması durumu gündeme gelir.
" } ] }