{ "title": "Rahim Açılması", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Acilmasi-22782.gif", "date": "21.01.2024 15:21:23", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Rahim açılması; Gebelik boyunca kapalı olan rahim, kasılmalar yardımıyla tam olarak 10 cm açılmasına kadar geçen süredir. Bu doğumun en uzun evresidir. Kasılmalar doğumdan önce başlar ve bazı gebelerde ağrı eşiği yüksek olduğundan bu evrenin sürmesi hızlıca geçmiş olabilir.

Bu durumdayken ilk hissedilen üstünüzde bir ağırlık, kasılma, yürüyememe, karında sertlik hissedebilirsiniz. Kendinizi allak bullak hissedebilirsiniz. Bebek doğumu kendisi başlamaktadır. Bebek hipofizer hormonları üreterek annenin progesteron hormonunda düşüklük oluşturur. Bu düşüklük ositosin hormonunun oluşmasına neden olarak kasılmaları başlatır. Prostaglan denilen hormonun çoğalmasıyla kasılmalar yoğunlaşır.

Mukoza adı verilen tüm gebelik boyunca rahmi kapatan tıklacın dışarı atılmasıyla doğum başlar. Gebelikte suyun gelmesi ise hastaneye gitme zamanının geldiğini bildirir.

Bebek dünyaya gelene kadar placenta adı verilen, amniotik sıvı içerisinde büyümektektedir. Doğuma yakın bir sürede kasılmaların artmasıyla mukoza tıkacı dışarı atılır ve bu kese artık korunmaz haldedir. Korunmaz halde olan kese yırtılarak kese içindeki su dışarı çıkar. Bu duruma su gelmesi denir ve hemen hastaneye gidilmesi gerekir. Çünkü suyun gelmesi ile bebek artık korunmasız bir haldedir ve enfeksiyon kapabilir.

Kasılmalar, ilk başta uzak aralıklarla başlar ve gittikçe yaklaşır. Bu kasılmalar rahmin açılmasını ve bebeğin çıkmasını sağlar.
" } ] }