{ "title": "Rahim Ağzı Ameliyatı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Agzi-Ameliyati-26911.jpg", "date": "19.01.2024 05:21:29", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Rahim Ağzı Ameliyatı, Genellikle rahim ağzı kanseri durumunda yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat rahim ağzı kanserinin evresinin 0-1a1 olduğu durumlarda uygulanır. Histerektomi olarak adlandırılan rahim ağzı ameliyatı sonrasında ise hasta radyoterapi uygulaması ile tedaviye devam edebilir.

Rahim ağzı ameliyatı nasıl yapılır?

Rahim ağzı ameliyatı hastanın karın ve vajinasından gerilmek suretiyle 2 yöntemle yapılır. Bu durum hastanın yapısına, hastalığın durumuna ve doktorun tekniğine göre farklılık gösterebilir. Ancak rahim ağzı kanseri genellikle karından yapılan bir ameliyattır. Her iki teknikle de yapılan rahim ağzı ameliyatında rahme bağlı olan bütün bölümler ve damarların beslenmesine yardımcı olan damarlar kesilip alınmadan evvel birtakım özel dikişler sayesinde bağlanır ve ameliyat yapılırken rahme yakın olarak bulunan idrar kanallarına, idrar torbası ve bağırsaklara hasar verilmemesi için birtakım önlemler alınır.

Rahim ağzı ameliyatı sonrası

Rahim ağzı ameliyatından sonra hasta idrar yapma konusunda birtakım zorluklar yaşayabileceği için hastada 1 gün boyunca idrar sondası takılı olur ve hastalar ameliyat olduğu gün ağızdan beslenebilir. Ancak beslenmeye ilk olarak sıvı gıdalarla başlanması daha sonraki dönemlerde katı gıdalara geçilmesi önerilir. Ameliyattan sonra damar tıkanıklığı ve zatürre gibi birtakım problemleri engellemek için hastadan ayağa kalkması ve yürümesi istenir. Bununla beraber rahim ağzı ameliyatında dikişlerinin korunmasını sağlamak ve iyileşme açısından hastalara 45 gün kadar cinsel ilişkide bulunmaması söylenir.

Rahim ağzı ameliyatı olan kişilerin dikkat edilmesi gereken konular

Ameliyat sonrası hastalar 1-2 hafta boyunca kendisine ağır gelecek olan hareketleri yapmamaya özen gösterilmelidir. Normal aktivitelerini yapmaya birdenbire değil de yavaş yavaş dönmeye dikkat etmesi gerekir. Banyo yaparken ise fıskiye yerine dökme su ile banyo yapmayı tercih etmekle beraber beslenmeye de dikkat etmelidir. Rahim ağzı ameliyatından sonra dışkılama esnasında ıkınmamak gerektiği de bilinmelidir. Rahim ağzı ameliyatı olan kişilerin rahmi alındığı için adet görme durumu olmaz. Ancak budur cinsel ilişki ile rahmin hiçbir alakası olmadığı için kişinin cinsel hayatında hiçbir olumsuz durum teşkil etmeyecektir.
" } ] }