{ "title": "Rahim Ağzı Darlığı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-agzi-darligi.jpg", "date": "19.01.2024 17:29:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Rahim ağzı darlığı, rahim ağzı rahimle serviks vajinal organları birleştiren, rahmin altında bulunan ince uzun bir yapıdır. Kadın üreme organlarının arasında oldukça önemlidir. Rahim ağzında bulunan ve rahme ilerleyen açıklık serviks kanalıdır. Cinsel ilişkiden sonra spermler servikal kanaldan geçmekte ve rahim içine ulaşmaktadır. Rahimde yumurta hücresiyle buluşan spermle gebelik oluşur. Eğer rahim ağzı daralması varsa, öncelikle gebe kalma sorunları yaşanabilir.

Rahim ağzının görevi nedir?
Rahim ağzındaki yapışkan salgı, burada spermlerin canlı kalmasını sağlamak için uygun koşulları oluşturur. Ancak bakterileri aksi etki yaparak, buradan geçmelerine engel olur. Özellikle gebelik sağlanamayan çiftlerde rahim ağzı darlığı araştırılmalıdır. Böyle bir sorun olursa, spermler rahimdeki yumurtaya ulaşamaz ve bu nedenle gebeliğe engel olan bir sorun yaşanacaktır. Kadınlardaki kısırlık nedeni rahim ağzı darlığı olursa, bu servikal faktör olarak adlandırılır. Ancak toplumda çok fazla görülen bir sorun değildir.

Servikal faktör hangi patolojik belirtileri verir?
Kadınlarda bu etkenler olduğunda, sperm ve yumurta buluşması gerçekleşmez. Bu nedenle rahim ağzı darlığının en önemli etkisi gebelik üzerinedir. Bunun tespit edilmesi halinde rahim ağzı darlığı kolayca tedavi edilebilir.

Rahim ağzı darlığı neden olur?

Kadın üreme sistemi oldukça detaylı ve karmaşıktır. Kısa süreli bir sorun yaşansa bile, kadında yumurtlama olmayabilir. Bu sorun kadının gebe kalma sorunu yaşamasına neden olur. Erkeklerde durum daha kolay teşhis edilebilir. Rahim ağzı darlığı çeşitli etkenlerden kaynaklanabilir. Bu etkenlerin servikal darlığa neden olması halinde spermlerin rahme gitmesi engellenmekte ve kadında gebelik başta olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir. Rahim ağzı darlığına neden olacak faktörler arasında;
Rahim ağzı daralması kadınlarda gebe kalamama sorunu yaşandığında, teşhis edilebilir. Bunun dışında normal muayene sırasında rastgele tanı konulabilir. Ancak gebe kalma sorunu olan kadınlarda mutlaka bu seçenekte araştırılmalıdır.
" } ] }