{ "title": "Rahim Ağzı Enfeksiyonu", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Agzi-Enfeksiyonu-11574.jpg", "date": "21.01.2024 01:24:06", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Rahim ağzı enfeksiyonu: Tıp dilinde servisit olarak adlandırılan bu durum rahim ağzında yer alan dokunun birtakım nedenlerden dolayı inflamasyona uğraması durumudur. Birçok kadında ortaya çıkabilen rahim ağzı enfeksiyonu birtakım bakterilerden kaynaklanır ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Aksi halde bazı kadınlarda ilerleyerek daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir. Bazı kadınlar tarafından önemsenmeyen bu durum zaman içerisinde rahmin alınması gibi kötü bir sonuç doğurabileceği için rahim ağzı enfeksiyonu belirtileri hissedildiği anda jinekoloğa muayene olmakta fayda vardır.

Rahim ağzı enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlık bazı kadınlarda hiçbir belirti vermeden ilerleyebileceği gibi bazı kadınlarda ise bazı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Bu nedenle kadınlarda pop semaer testinin yapılması büyük bir önem taşır. Rahim ağzı enfeksiyonu durumunda birçok kadında vajinal akıntı problemi ortaya çıkar ve bu enfeksiyonlar oldukça kötü bir kokuya neden olabilir. Kahverengi ya da sarı renkte olabilen bu vajinal akıntı bazen irin tarzında olarak kişinin sık sık iç çamaşırı değiştirmesine neden olabilir. Bununla beraber rahim ağzı enfeksiyonu durumundan kişi sık sık idrara çıkar ve idrarda yanma hissi duyabilir. Vajinal kaşıntı, cinsel beraberlik sırasında ağrı hissedilmesi, adet döneminde haricinde cinsel ilişki esnasında kanama, enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılması durumunda yüksek ateş ile halsizlik de rahim ağzı enfeksiyonu nedenleri arasında sayılabilir.

Rahim ağzı enfeksiyonu neden olur?

Bu rahatsızlığın altında birçok neden bulunmaktadır. Ancak rahim ağzı enfeksiyonu en çok da cinsel ilişki esnasında bakteri ve virüslerin enfeksiyona sebep olmasından kaynaklanır. Bu nedenle korunmasız ilişki rahim ağzı enfeksiyonuna neden olan bir etken olabilir. Bununla beraber kullanılan bazı sperm öldürücü kremler kullanılan prezerfatifin maddesine karşı alerji gibi durumlarda rahim ağzı enfeksiyonuna yol açabilir. Aynı zamanında genital bölgeye uygulanan temizleme jelleri, kullanılan tamponlar, birtakım kozmetik ürünler, doğum kontrolü için yapılacak spiral ve diyafram gibi yöntemler esnasında rahim ağzının tahriş olması rahim ağzı enfeksiyonuna yol açabilir. Ayrıca hijyene önem verilmemesi, hormon bozukluğu ve kanser gibi durumlarda rahim ağzı enfeksiyonu nedenleri arasında sayılabilir.

Rahim ağzı enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlık genellikle antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak hormon bozukluğundan kaynaklanan rahim ağzı enfeksiyonu durumunda östrojen ve progesteron hormonu terapileri uygulanırken, alerjiden kaynaklanan durumlarda ise alerjiye sebep olan etken belirlenerek bu durumdan uzak durulması ile rahim ağzı enfeksiyonu tedavi edilir. Bu tedavilerin yanı sıra enfeksiyonun ciddi boyutta olduğu durumlarda dondurma ve yakma ameliyatı ile lazer uygulamaları da tedavi yöntemleri arasındadır.
" } ] }