{ "title": "Rahim Ağzı Hastalıkları", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Agzi-Hastaliklari-49944.jpg", "date": "19.01.2024 12:33:25", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "
Rahim ağzı hastalıkları: Rahim ağzı 3 cm uzunluğunda olup, rahmin alt kısmında vajinaya açılan bölümüdür. Rahim bölgesinin tıptaki adı servikstir. Rahim ağzının asıl görevi karın içi organları, tüpleri ve rahmi vajinadan gelen enfeksiyonlara karşı korumaktır. Bu koruyuculuğunu içindeki milimetrik kanalı koyu bir salgı salgılayıp kapatarak sağlamaktadır. Rahim ağzı hastalıkları genç kızlık döneminden yaşlılık dönemine kadar her evrede görülebilmektedir. Bu rahatsızlıklar birçok etkene bağlı olarak gelişebildiği gibi nedensiz de oluşabilmektedir.

Rahim ağzı hastalıkları

Rahim ağzı kanseri: Dünya üzerinde kadınlardaen sık karşılaşılan ikinci kanser türüdür. Bu hastalık kısırlığa kadar varan birçok sorun ortaya çıkarmaktadır. Bu hastalığın oluşmasındaki en büyük etkenlerden biri çok tehlikeli ve bulaşıcı olan HPV virüsünün rahmin ağzına yerleşmesinden kaynaklanmaktadır. Bu hastalığın belirtilerinde karın ağrısı, anormal kanama, ilişki sonrasında kanama olarak görülmektedir. Aşı ile rahim ağzı kanseri önlenebilmektedir. Ayrıca düzenli olarak yapılan pap-smear tarama testi ile erken teşhisi ve tedavisi mümkün olmaktadır.

Servikal polip: Halk arasında rahimde çıkan et parçası olarak bilinen bu rahatsızlık, yaygın görülen ancak kötü huylu değildir. Menopoz dönemi, adet dışı kanamalar ve cinsel birleşme sonrası görülen kanamalar servikal polip rahatsızlığının göstergesidir. Bu hastalığın oluşmasındaki birinci etken, gebelik esnasında meydana gelen yoğun hormonsal değişimlerdir. Bu et parçaları az sayıdaysa lokal anestezi ile vücuttan alınır. Ancak çok sayıda ise genel anestezi ile bir süre hastanede kalınması gerekmektedir.

Rahim ağzı enfeksiyonu: Özellikle doğurganlık döneminde sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bazen belirti verdiği gibi bazen de hiçbir belirti vermemektedir. Çeşitli virüs ya da bakteri enfeksiyonları sebebiyle oluşabileceği gibi tampon veya spiral kullanan kadınlarda da rastlanmaktadır. Rahim ağzı enfeksiyonu, kokulu akıntı ya da lekelenme gibi kanamalarla kendini göstermektedir. Bu hastalık jinekolojik muayene ile teşhis edilir ve genellikle ilaç tedavisi yapılmaktadır.
" } ] }