{ "title": "Rahim Ağzı İltihabı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Agzi-Iltihabi-13645.jpg", "date": "20.01.2024 15:24:54", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Rahim Ağzı İltihabı, Kadınların cinsel organ kapsamındaki doku giriş kısmının enfeksiyona maruz kalmasıyla oluşan bir hastalık türüdür. Çeşitli etkenlere bağlı olarak gelişen bu rahatsızlık genellikle yetişkin yaştaki kadınlarda görülür. Çoğu kişide sıklıkla rastlanan bu iltihap akışkan haldedir. Rengi sarı, beyaz ve yeşil tonlarına yakın renktedir. Söz konusu bu rahatsızlıkla birlikte kanamalı iltihap oluşumunun görülme olasılığı da vardır. Rahim ağzı iltihabının ana kaynağı cinsel birleşme unsurudur. Bunun yanı sıra vajina temizliğinin günlük olarak yapılmaması, iç çamaşırı kullanımının hijyen şartlarına uygun olmaması ve bazı hastalıkların varlığı rahim ağzı iltihabı oluşumunu tetikler. Bu Rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili olan bir diğer neden ise vajina bölgesine kozmetik ürün ve her türlü yabancı cismin temas ettirilmesidir. Ayrıca prezervatiflerin içerdiği katkı maddeleri de cinsel birleşme sırasında bu sağlık sorununun oluşmasına kaynaklık eder.

Rahim Ağzı İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı iltihabı dokunun dış bölgesinde akıntı olarak meydana gelir. Bu durum sık sık idrara çıkma isteği ile kendini gösterebilir. Bununla birlikte cinsel organda kaşıntı, yanma ve ağrı oluşumları da rahim ağzı iltihabının belirtileri arasında yer alır. Bu rahatsızlık ilerleme gösterdiği taktirde kasık bölümünde ve karın alanında ağrı hissi meydana gelir. Diğer yandan pıhtılı bir şekildeki kan yapılanması rahim ağzı iltihabı ile oluşabilir. Söz konusu bu sağlık probleminin belirtilerine yönelik gözlemlenen bir diğer husus ise cinsel birleşme sırasında iltihap akışı ve sancı hissi durumudur. Bahsettiğimiz rahim ağzı iltihabı belirtileri adet döneminin hemen sonrasında oluşmaktadır. Hal böyle olunca vücut sıcaklığı yükselerek mide bulantısı ve kusma meydana gelebilir.

Rahim Ağzı İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim ağzında meydana gelen iltihap oluşumu ile en kısa sürede doktora başvuru yapmak gerekir. Muayene sonrası kesin tanının konulmasıyla tedavi süreci başlar. Bu hususta hekimlerce gerekli kalındığı takdirde cerrahi operasyon veya sadece ilaçlı tedavi yapılması mümkündür. Öte yandan iltihabın ilerleme göstermesini engellemek amacıyla hastaya düşen birtakım görevler vardır. Bunlar; İlk aşamada özellikle vajina temizliğini günlük olarak kapsamlı bir şekilde yapmaktır. Ardından kullanılan iç çamaşırlarının dezenfekte edilerek günlük değişiminin yapılması da önemlidir. Bu noktada iç çamaşırları yıkaması kaynatma yöntemiyle yapılırsa iltihabı bulaşıcı etkisi en aza indirgenmiş olur. Hekimin önerdiği ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması ve rahim ağzı girişine herhangi bir şekilde yabancı cisimle müdahale edilmemesi sağlık açısından son derece önemlidir. Gelişim kökeni mikrobik enfeksiyon unsuru olan bu iltihaplı hastalığın tedavisi boyunca cinsel ilişkiye girilmemesi de tedavinin hız kazanması için önem teşkil eder.
" } ] }