{ "title": "Rahim Ağzı Kalınlaşması", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Agzi-Kalinlasmasi-69117.jpg", "date": "19.01.2024 04:45:31", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Rahim ağzı kalınlaşması, diğer adı ile rahim duvarı kalınlaşması ya da rahim sertleşmesi olarak da ifade edilebilir. Rahim ağzı kalınlaşması rahim ağzında bulunan hücrelerin bölünerek fazlalaşması ile ortaya çıkmaktadır. Nedeni ise östrojen ve progesteron maddeleridir. Bu durum basit cerrahi müdahaleler ya da ilaç tedavileri ile tedavi edilebilmektedir. Önlemi alınmadığı takdirde kansere neden olabilecek ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Özellikle 40 yaş üzeri kadınların dikkat etmesi gereken bir durumdur. Aşırı kilolu kırk yaş üstünde olmak, östrojen içeren ilaçlar kullanılması ve yumurtalık kistleri rahim ağzı kalınlaşması açısından başlıca nedenler olarak verilebilir.

Rahim Ağzı Kalınlaşması Nasıl Ortaya Çıkar?

Tıp dilinde Endometrium Hiperplazisi olarak adlandırılan bu hastalık rahim iç tabakasının normalden daha fazla kalınlaşması ile ortaya çıkmaktadır. Endometrium kadınların yaşadıkları her adet dönemlerinde her ay dışarıya atılan bir dokudur. Bu doku östrojen ve progesteron maddeleri ile hareket etmektedir. Salgılanan östrojen dokusu rahim ağzında kalınlaşma yaratarak büyür. Progesteron dokusu ise endometrium da meydana gelen bu kalınlaşmayı yavaşlatır ve sonra durdurur. Daha sonra ise hormon seviyeleri azalışa geçerek adet dönemi zamanı gelir. Bu durum her kadının her ay yaşadığı bir döngüdür. Özellikle yumurtalık kisti başta olmak üzere bazı nedenler itibari ile progesteron salgılanamaz ve diğer yandan da progesteron dokusunun kontrol altına aldığı salgılanan östrojen hormonu ise kalınlaşmaya devam ederek durmaz. Bu sebeple de rahim ağzı kalınlaşma oluşmaya başlar. Rahim ağzı kalınlaşması olan kadınlarda ise adet döneminde düzensizlikler ve belirsizlikler de yaşanmaya başlar. Bu durumun riski altında olanlar ise çok kilolu kişiler ve kırk yaş üstündeki kadınlardır.

Rahim Ağzı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

Vücut kıllarında artış gibi hormon bozukluklarının görülmeye başlanması, adet dönemlerinin normal zamanlardan daha ağrılı ve de sancılı geçmesi, ateş basması terleme ve sürekli nabız yükselmesi, adet dönemleri arasındaki gün sayınının 21 günden daha az sürmesi, Vajina kuruluğu vajinada aşırı hassasiyet ve cinsel ilişki esnasında ağrılar yaşanması, menopoz dönemi sonrasında yaşanan kanamalar, iki adet dönemi arasında kanamalar yaşanması ve kahverengi renkteki akıntılar rahim ağzı kalınlaşması belirtileri olarak görülebilir.

Rahim Ağzı Kalınlaşması Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim ağzı kalınlaşması teşhisi ultrason ile yapılır. Üzerinde kesin sonuçlar bulunması açısından da rahimden doku örneği alınabilir. Daha sonra patolojik incelemeler yapılarak hastalığın neticesine ulaşılır. Tedavinin boyutunda hastanın yaşı ve çocuk isteme ihtimali gibi durumlar gözlemlenerek bir tedavi süreci izlenir. Bu süreçte hasta halen kontrol altında tutulmak zorundadır. Gerektiği takdirde ikinci bir doku alımına ihtiyaç duyulabilir. Bu doku alınarak tedavinin başarısı incelenebilir. Basit rahim ağzı kalınlaşmasında birkaç aylık ilaç tedavisi uygulanır. Kansere dönüşme ihtimali olan hastalar için de rahim cerrahi yolla alınabilir.
" } ] }