{ "title": "Rahim Ağzı Kanseri Aşısı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Agzi-Kanseri-Asisi-86932.jpg", "date": "20.01.2024 08:35:53", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Rahim Ağzı Kanseri Aşısı, Geldiğimiz yüzyıl kadınlarda kanser oranının yaygınlaşarak tüm zamanların en yüksek kanser oranlarına eriştiği bir yüzyıl. Tabi bu olumsuz gelişmeler aynı zamanda olumlu çabaların da her yeni gün ortaya çıkmasına ve sağlık alanında yeni devrimlerin yapılmasına sebep oluyor. Rahim ağzı kanseri aşısı da bu devrimlerden biri olarak nitelenebilecek bir başarı. Şu an aşı çok yeni ve dar kapsamlı olsa da ileriye yönelik önemli bir adım olarak görülüyor. Şu haliyle bile aşının birçok karma, 9'lu, nanovalan gibi türleri mevcut. Aşı sürekli geliştirilmeye devam ediyor. Rahim ağzı kanserinin temel nedenlerinden biri olan HPV virüsünü hedef alıyor. Rahim ağzı kanseri aşısı sadece HPV virüsünü hedef aldığı için bazı araştırmacılara göre dar kapsamlı olarak görülse de aşı kanser dışında cinsel yolla bulaşan genital siğil gibi hastalıklara karşı da koruma sağlıyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde sadece kanser karşıtı değil aynı zamanda cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlara karşı da kadınlara direnç sağlıyor. Aşı içerisinde canlı virüs bulunmuyor fakat virüse benzer VLP adı verilen partiküller içeriyor.

Rahim ağzı kanseri aşısı kimlere yapılabilir; Rahim ağzı kanseri aşısı üreme hormonları düzenli çalışmaya başlayan ergenlik dönemindeki genç kızlardan başlayarak evli ya da bekar tüm kadınlara yapılabiliyor. Ergenlik dönemine girilmesiyle birlikte aşı ne kadar erken süreçte yapılırsa o kadar etkin koruma sağlıyor. Sadece hamilelik dönemindeki kadınlarda yeterli çalışma yapılamadığı için aşı hamilelik döneminde yapılamıyor.

Rahim ağzı kanseri aşısı nasıl yapılır; Aşı 3 doz halinde koldan ya da kalçadan yapılabiliyor. Dozlar arasındaki süre aşının 2'li, 4'lü ya da 9'lu olmasına bağlı olarak farklı zamanlarda olabiliyor. Aşıdan sonra 15 dakikalık bir istirahat süresi uygun görülüyor. Aşıların 3 dozunu da yaptıran birinin yeniden aşıyı yaptırması gerekmiyor. Fakat tek doz aşı da 5 yıl içerisinde diğer dozların da yapılması öneriliyor.

Türkiye'de rahim ağzı kanseri aşısı nerede yapılıyor; Türkiye'de rahim ağzı kanseri aşısının Cervarix (2'li), Gardasil (4'lü), Gardasil9 (9'lu) türleri mevcut ve KETEM merkezleri ile özel bazı sağlık kuruluşlarında yapılıyor. Özellikle)'lu karma aşılar yüzde 90'a varan koruma sağlıyor. FDA onayına da sahip olan aşı serviks, vajina ve vulva çevresinde enfeksiyon riskini azaltıyor.

Rahim ağzı kanseri aşısının yan etkileri nelerdir; Her aşısı sonrası olduğu gibi rahim ağzı kanseri aşısından sonra kolda ya da kalçada aşı çevresinde kızarıklık, hafif miktarda deri döküntüsü, kaşıntı, şişlik görülebilir. Nadiren mide bulantısı, gözde kararma, baş dönmesi, ateş, yorgunluk gibi istenmeyen etkiler de rapor edilmiştir. Bu etkiler sıklıkla aşıdan sonraki ilk 24 saat içinde gözlenmektedir. Etkilerin uzun sürdüğü durumlarda doktor kontrolü gerekebilir. Aşı rahim ağzı kanserini yüzde yüz engellememektedir bu yüzden aşı vurulmuş bir kadının da 40 yaşından sonra sene de en az bir defa rahim ağzı kanser taraması yapması öneriliyor.
" } ] }