{ "title": "Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Bulaşır", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-agzi-kanseri-nasil-bulasir.jpg", "date": "19.01.2024 07:43:43", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Bulaşır, Rahim ağzı kanserinin nasıl bulaştığına bakmadan önce bu kanseri biraz tanımak gerekmektedir. Rahmin hazneye açılış kısmında oluşan bir kanser türü olan rahim ağzı kanseri kadın sağlığı açısından kötü bir kanser türüdür ancak, her yıl dünya üzerinde 500.000 kadından fazla kadında görülen bu hastalığın kansere dönüşen öncül hastalıkları olması ve bunların kanser oluşturmadan teşhisi ile tedavisinin bulunması da iyi bir şeydir. Bu durumun oluşması pap-smear testinin düzenli olarak yapılması ile mümkün olabilmektedir ve bu sebeple de kadınların her yıl düzenli olarak bu testi yaptırması sağlıkları açısından gerekli olmaktadır. Rahim ağzı kanserinde erken tanı konulması durumunda cerrahi tedavi yöntemleri ile hastaların iyileşmesi mümkün olabilmektedir. Rahim ağzı kanserinin başlıca sebebi olan HPV virüsünün kişiye bulaşması önlenerek de rahim içi kanseri ve başka hastalıklardan korunmak mümkün olabilmektedir.

80'den fazla olan HPV virüsünün yaklaşık 80 kadarı cinsel yol ile rahim içinde tahribe yol açmaktadır ve bu enfeksiyonlardan yarısı kadarı rahim içi kanseri ile ilişkili olmaktadır. Erken yaşlarda ve hareketli cinsel hayatı olan kadınlarda, 7 ya da daha fazla doğum yapan kadınlarda ve çok uzun süre doğum kontrol hapı kullanmış olan kadınlarda rahim kanserine yakanma riski daha fazla olmaktadır. Ayrıca, düzenli olarak Pap-Smear testi yaptırmayan ve sigara içen kadınlarda da rahim kanserine yakalanma riski fazla olmaktadır. Bunun yanı sıra, bu alanda yapılan bazı çalışmalarda vitamin ve minerallerin kadınlarda rahim kanseri olma riskini azattığı görülmüştür. Ancak bu henüz kesin olarak kanıtlanmamıştır. Bunun yanı sıra, bu virüsü taşıyan bir eşte virüs hastalık yapmayabilmekte ve özellikle bayanların cinsel bölgelerinde siğillere, rahim ağzı, dış genital bölge ile üreme yollarında kansere sebep olabilmektedir. HPV virüsü kişiye bulaştıktan sonra yaklaşık olarak iki yıl gibi bir süre içerisinde tamamına yakını vücut tarafından temizlenebilmekte, geri kalan kişilerde ise yıllar sonra bile kanserden önce oluşan yaralar oluşabilmekte ve 10-15 yıl arası bir zaman içinde kansere dönüşebilmektedir.

Ayrıca, yapılan araştırmalar rahim ağzı kanserine sebep olan HPV virüsünün sadece cinsel yolla bulaşmadığını da ortaya koymaktadır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre tıpkı diğer virüs türlerinde de olduğu gibi HPV virüsü de mutasyona uğramış bulunmaktadır ve artık temas yolu ile de bulaşabilir duruma gelmiştir. HPV virüsünün temas yolu ile bulaşma oranı tam olarak bilinememektedir. Ancak, HPV virüsü taşıyan bir kişi ile aynı ortamı paylaşmak, aynı tuvaleti kullanmak ya da bu virüsü taşıyan kişinin tuvaletten sonra ellerini yıkamadan başka bir kişi ile tokalaşması da HPV virüsünün bulaşmasına sebep olabilmektedir. Asıl önemli olan HPV virüsünün o sırada aktif olup olmadığıdır ve bu sebeple de hiçbir şekilde hiçbir cinsel ilişkide bulunmamış olan kişilerde bu virüs görülebilmektedir.

HPV virüsü ile bir kez karşılaşıp iyileşen kadınlarda bu virüsün tekrar ortaya çıkması da söz konusu olabilmektedir, çünkü bağışıklık sistemi her kadında aynı kuvvette olmayabilmektedir ve vücut enfeksiyona karşı kuvetli bir cevap vermediğinde, tekrar aynı virüs ile enfeksiyon oluşması riski devam edebilmektedir.
" } ] }