{ "title": "Rahim Ağzı Kanseri Testi", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Agzi-Kanseri-Testi-96753.jpg", "date": "23.01.2024 06:55:40", "author": "ismet karaevli", "article": [ { "article": "
Rahim Ağzı Kanseri Testi, Rahim ağzı kanseri günümüzde meme kanserinden sonra en sık görülen kanser çeşididir. Gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri sayesinde erken tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri testi pap smear ismi ile de bilinir. Bu test maliyetinin düşük olması ve yaygın kullanılması açısından en sık tercih edilen yöntemdir. İlk kez 1943 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Rahim ağzında bulunan hücrelerin yapılarını kontrol etmek ve bölgede oluşabilecek enfeksiyonları tespit etmek için kullanılan bir test türüdür.

Rahim Ağzı Kanseri Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Rahim ağzı kanseri hiç cinsel ilişki yaşamamış bayanlarda nadir görülmektedir. Rahim ağzı kanseri testi uygulaması kanser olma olasılığına göre değişmektedir. Tek eşli olan ve düzenli cinsel birliktelik yaşayan bayanlar senede bir defa test uygulaması yaptırabilir. Bunun yanında kanser olma ihtimali yüksek bayanlar altı ayda bir smear testi yaptırmaları gerekirken kanser olma ihtimali düşük bayanlar doktor kontrolü altında bir yıldan fazla sürede de smear testi yaptırabilirler.

Rahim Ağzı Kanseri Testi Nasıl Uygulanır?

Rahim ağzı kanseri testi, jinekolojik tedavi sırasında Uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilir. Smear testi için en uygun dönem adet dönemi bittikten sonraki ilk haftadır. Adet görülmeyen her dönemde de yapılabilir. Jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılan hastaya vajinanın tam olarak açılması ve rahim ağzının görülebilmesi için spekulum denilen bir alet takılır ve doktor rahim ağzından özel bir alet yardımı ile salgılanan sıvıdan alır. Uygulama beş saniye kadar sürer ve hasta acı hissetmez. Özel olarak üretilmiş bir alet yardımı ile salgı cam bir yüzeye alınarak bir kabın içine aktarılır. Kanser taraması yapabilmek için patolojik incelemeye gönderilir. Test üç gün içinde sonuçlanır.

Rahim Ağzı Kanseri Testinin Yapılamayacağı Durumlar

Testi uygulamadan önce hastanın üç gün öncesinden beri vajinada krem veya fiti gibi şeyler kullanmamalı ve cinsel birliktelik yaşamamalıdır. Smear testi; adet döneminde olan kadınlarda, aşırı adet gören, rahim ağzı yarası bulunan ve akıntısı olan kadınlara uygulanan bir yöntem olmamakla birlikte hamilelik döneminde tehlikeli bir durum yok ise uygulama yapılabilir.

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Değerlendirilir?

Smear testi rahim ağzı kanserini tam olarak göstermeyebilir. Bu test sadece rahim ağzında normal olamayan bir problemin olup olmadığını belirlemek içindir. Şüpheli bir durum var ise farklı testler de uygulanmalıdır. Rahim ağzı kanserine teşhis koyabilmek için smear testi yanında teknoloji ile gelişen imkânlar da kullanmak gerekmektedir.
" } ] }