{ "title": "Rahim Ağzı Polipleri", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-agzi-polipleri.jpg", "date": "19.01.2024 13:27:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Rahim ağzı polipleri, genellikle dokulardan kaynaklanan ve iyi huylu olarak adlandırılan et parçalarıdır. Rahim ağzı poliplerinin neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir ve her yaş grubundaki kadınlarda oluşum gösterebilmektedir. Daha çok menopoz öncesi ve menopoz sonrası dönemde ortaya çıkmaktadır. Rahim ağzı polipleri genelde tek bir tane olsa da bazı kadınlarda sayıca fazla olabilir.

Rahim Ağzı Polipleri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı polipleri genellikle herhangi bir belirti vermeden seyredebilir. Rahim içinde oluşan farklı bir hastalık nedeniyle oluşum gösterebilmekte ve cerrahi müdahale sonucu rahmin alınması ve patolojiye gönderilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Boyut olarak oldukça büyük olan polipler, birden fazla ise kadında adet düzensizliği, adet aralarının uzaması gibi belirtilere yol açabilir. Ayrıca cinsel birliktelik anında ağrı, kanama ve kramplara yol açabilir. Bu tür sorunlar kadında enfeksiyon ve akıntıya yol açabilir.

Rahim Ağzı Polipleri Tanısı Nasıl Konulur?

Rahim ağzı polipleri nedeniyle ortaya çıkan düzensiz kanamalar ya da cinsel birliktelik anında oluşan ağrı ve kanama sonucu doktora başvurulduğunda doktor, jinekolojik muayene ile rahim içinden parça isteyerek patolojiye gönderir. Patolojik inceleme sonucu rahim ağzı polipleri tespit edilebilir. Şayet polipler rahim ağzından sarkmışsa doktor bu durumu tespit edebilir.

Rahim ağzı polipleri, jinekolojik muayene sırasında ortaya çıkar. Bazı vakalarda rahim içine özel bir sıvı verilerek ultrasonografi uygulanır ve yine polip varlığı tespit edilebilir.

Rahim Ağzı Polipleri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı poliplerinden şüphelenildiği zaman ilk olarak poliplerin varlığı kesin olarak tespit edilmelidir. Rahim kanseri ya da rahim ağzı kanseri varlığı söz konusu ise bu konu ayrıştırılmalıdır. Rahim içinden alınan doku patolojik olarak incelendikten ve polip tanısı konmalıdır. Rahim içinden patolojik parça alındığında polip bulunduğu yerden çıkarıldığında lezyonlar ortadan kalkabilir. Bu sayede kişi için başka tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bazı vakalarda ise histeroskopi tekniğiyle polip çıkarılarak tedavi edilebilir.
" } ] }