{ "title": "Rahim Ağzı Siğilleri", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-agzi-sigilleri.jpg", "date": "21.01.2024 05:59:34", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Rahim ağzı siğilleri, genellikle HPV denilen Human Papiloma Virüs sebebiyle oluşur. Virüs ciltte ve üreme organlarında siğile neden olmaktadır. Bu virüsün bilinen 100 alt türü vardır. Bunlardan Tip 6 ve Tip 11 en fazla siğil yapan türdür. Virüsler belirli bir süre sessiz kalarak, aktifleşir ve genital bölgede vajina ve rahim ağzında siğillere neden olur. Eğer tedavide gecikme olursa, rahim ağzı kanserine yol açabilir. Etkin şekilde cinsel ilişkiyle bulaşan virüsten korunmak amacıyla prezervatif bir çözüm olsa da bazen yetersiz kalabilir. Bu virüsle yaşam kişilerde psikolojik sorunlara bile neden olabilir. Bu nedenle rahim ağzı siğilleri tedavi edilmelidir.

Rahim ağzı siğilleri nasıl bulaşır?

HPV virüsü taşıyan kişilerle cinsel ilişkiye girilmesi halinde siğillerin bulaşması söz konusu olur. Erkek menisi içinde virüs belirlenmiş olsa da bu şekilde temastan bulaşacağı düşünülür. Herkeste enfeksiyon bulguları ortaya çıkmaz. Ancak rahim ağzı siğillerinin etkisinde olan kişilerin partnerlerinde %70 oranında virüs olduğu tespit edilmiştir. Vücuda giren virüsün yıllarca sessiz bir seyir izlediği de görülebilir. Özellikle cinsel bakımından aktif olan kişiler bu konuda daha fazla risklidir. Gebelik döneminde rahim ağzı siğilleri daha hızlı ilerlediğinden, sıkı takip altında tutulmalı, gerekirse uygun tedavi yöntemleri kullanılmalıdır. Doğumda siğillerin bebeklere bulaşma riski de bulunur.

Rahim ağzı siğilleri belirtileri nelerdir?

Genellikle genital siğillerde 1-6 ayda hastalarda çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak rahim ağzı bölgesindeki siğillerde fazla belirti vermeyebilir. Bazı hastalarda rahim ağzında yanma, kaşıntı, sızlama tarzı ağrılara neden olabilir. Büyüdüklerinde, yayılma gösterdiklerinde bu belirtiler daha yaygın şekilde görülebilir. Bazı siğillerde kendiliğinden ortadan kalkabilir. Ancak bazı hastalarda tedavi edilmediğinde, rahim ağzı kanserine kadar gidebilir.

Rahim ağzı siğilleri nasıl tedavi edilir?

Genital siğil tedavisinde genellikle cerrahi olarak siğilin çıkarılması, kriyoterapi yani dondurma yöntemi, lazer tedavisi, koter tedavisi, ilaç tedavisi, antiviral kremlerin kullanılması söz konusudur. Rahim ağzı siğillerinde ise en fazla LEEP yöntemi, kriyoterapi tedavisi uygulanır. LEEP yönteminde elektrik akımıyla siğiller bulundukları yerden ayrılır. Oldukça rahat bir şekilde uygulandığından, kanama riski yaratmadığından, muayene ortamında yapılabildiğinden, lokal anesteziyle kolayca uygulanır. Hastalardaki komplikasyon riski de oldukça düşüktür. Kriyoterapi yönteminde likit nitrojen kullanılarak lezyon ve çevresi dondurulur. Sıkça uygulanan bu yöntemde genellikle ağrı olmadığından, anestezik verilmesine gerek kalmaz. Özellikle gebelik döneminde güvenle kullanılabilir.
" } ] }