{ "title": "Rahim Ağzı Şişmesi", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Agzi-Sismesi-89345.jpg", "date": "19.01.2024 23:32:02", "author": "derya han", "article": [ { "article": "
Rahim ağzı şişmesi, enfeksiyon sebebi ile rahim ağzında oluşan iltihabın bu bölgenin şişmesine neden olmasıdır. Bu şişlik ağrı yaratabileceği gibi ağrısız olarak da görülebilir. Bu problem hamilelikte de yaşanılan bir problem olarak görülür. En sık görülen belirtilerinden bir tanesi vajinal akıntılardır. Rahim ağzı şişmesinin asıl sebebi ise bartholin bezleri olmaktadır. Bartholin bezleri vajinal bölgenin iki tarafında bulunan vajinanın ağız kısmından başlayarak alt kısmına doğru sağ sol vajina dudakları arasında yer alan bir bezdir. Bartholin bezi salgısını iki cm uzunluğundaki kanaldan kızlık zarının olduğu yere akıtır. Büyüklüğü bir bezelye tanesi büyüklüğündedir. Bu bezin olmasının amacı normal zamanlarda kuru olan cinsel bölgenin cinsel ilişki esnasında salgı salgılayarak kayganlaşmayı sağlamaktır. Bu salgı sayesinde cinsel birleşme esnasında ağrı hissedilmez. Normal döngü bu şekilde ilerleme olup eğer bu bezler salgısını akıtamaz ise bulunduğu yerde birikme yapar. Bu nedenle de bartholin bezinin bulunduğu bölgede bir tıkanıklık oluşarak şişkinlik oluşacaktır. Biriken bu şişliğe de rahim ağzı şişmesi adı verilmektedir. Oluşan bu şişlik bu bölgede enfeksiyon oluşumuna neden olacağı için iltihaplanma da yapabilir.

Rahim Ağzı Şişmesinin Belirtileri Nelerdir?

Cinsel ilişki esnasında ve sonrasında ağrı, oturmada problem yaşamak, yüksek olmayan ateş durumu yaşanması, vajina girişinde yaşanan sızlanma ve zorlanma durumu bunun yanı sıra yine vajina bölgesinde oluşabilecek olan şişlik ve bu şişliğin kırmızı bir renk alması görülebilecek olan rahim ağzı şişmesi belirtileri arasında yer almaktadır.

Rahim Ağzı Şişmesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Belirtilerin hepsi yaşanıyorsa çok beklemeden Uzman bir doktorun muayenesine ihtiyaç vardır. Çünkü bu belirtiler sonucunda şişlik var ise bir süre sonra kendi kendine patlayabilir bu ise gerçekten son derece ciddi bir durumdur ve aynı zamanda risklidir. Bu durum patlamadan sonra tekrar yinelenebilir. Doktor hastalığın seyrine göre antibiyotik tedavisi uygulayabilir ve gözlem altına alır. Eğer enfeksiyon yok ise sadece ilaç tedavisi vererek bazen de tedaviye ihtiyaç duymayabilir. Fakat ilerleyen durumlar da ise ameliyatı da uygun görebilir. Ameliyattan sonra tekrarlanma olasılığı ise günümüz dönemlerinde eskiye nazaran düşme göstermiştir. Fakat ameliyattan sonra ilk altı ay hastanın bakımına ve temizliğine çok daha iyi dikkat etmelidir. Hasta belli dönemlerle jinekolojik muayenesini yaptırmalıdır. Kullandığı çamaşırlara daha çok dikkat etmelidir. Tedavi sonrasında bir süre kadar cinsel ilişkiden uzak durmalıdır.
" } ] }