{ "title": "Rahim Ağzı Yarası", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Agzi-Yarasi-91449.jpg", "date": "21.01.2024 05:21:37", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Rahim Ağzı Yarası, bu belirtiniz diğer adı servikal erezyon olarak tanımlanır. Rahim ağzı iki ayrı bölümü oluşturmaktadır. Birincisi rahim iç kısmı ikincisi ise rahim dış kısmıdır. Dış rahim bölümü rahmin normal yapısını oluşturmaktadır. İç rahim kısmı ise rahim devamı olmaktadır. Vajina ole rahim kısmının birleştiği bölgeye rahim iç bölgesi denilir. Vajina deri rengi pembemsi bir yapıdadır. Vajinadan rahim bölgesine doğru kırmızımsı bir renk tonu alır. İşte bu durumda rahim ağzı yarası oluşumuyla rahim dış kısmı pembe iken kırmızı renge dönüşü rahim ağzı yarası ilk belirtisidir. Rahim ağzı yarası çoğu zaman nedeni bilinmemektedir. Fakat bayanların gece kalma riskine karşı kullanmış oldukları doğum kontrol hapları rahim ağzı yaraları meydana getirmektedir. Rahim ağzı yarası doğum yapmış olan bayanlarda rahim bölgesinde hücre değişiklikleri yaşandığından dolayı görülebilir.

Rahim Ağzı Yarası Belirtileri Nasıl Olur?

Rahim ağzı yaraları genel olarak belirti oluşturmamaktadır. Yapılan kontrollerde şans eseri belirir. Bunun dışında belirtisi bayanın rahim dış kısmında oluşan enfeksiyona karşı kabarcıkların oluşmasıyla kendini gösterir. Bayanlarda rahim akıntısıyla birlikte bu akıntının kokulu olması ve süreklilik göstermesiyle rahim ağzı yarası olduğu saptanmaktadır. Bu akıntı sıvı, akışkan ve açık renklidir. Bu şekilde kendini gösterir.

Rahim Ağzı Yarası Tedavisi

Rahim ağzı yarası tedavisi genel olarak spekulüm denilen bir cihazla rahim kontrol edilerek yapılmaktadır. Bayanlar sürekli olarak yaptırdıkları genel kontrolde doktor tarafından bu cihazın rahim iç kısmına yerleştirilmesiyle belirtileri görülür. Rahim iç kısmında kızarma varsa eğer rahim yarası var demektir. Bu şekilde bir belirti olduğunda rahim kanseri riskine karşı tarama yapılmalıdır. Gerekli testler yapıldıktan sonra teşhis koyulur. Eğer rahim ağzı yarası varsa yakma yöntemi uygulanarak buyana yok edilir. Bu yöntemde kullanılan alet hastaya herhangi bir acı oluşturmaz. Tedavi kısa sürmektedir. Elektrik ışınları rahim kısmına verilir ve yaklaşık 10 dakika da bu işlem son bulur. Hastaya uyuşturucu anestezi uygulaması yapılmaz. Bunun yanı sıra lazer tedavisi rahim ağzı yarası dondurma işlemleri de uygun görülmektedir. Bu yöntemlerden en çok tercih edilen ilk olarak ettiğim rahim ağzı yarası yakma yöntemidir.
" } ] }