{ "title": "Rahim Alınması Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Alinmasi-Ameliyati-Sonrasi-15198.jpg", "date": "19.01.2024 07:59:07", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Rahim Alınması Ameliyatı Sonrası: Uterus olarak adlandırılan rahmin birtakım rahatsızlıklardan dolayı alınması ameliyatı histerektomi olarak adlandırılır ve rahimde oluşan birçok problemin tedavisinde genellikle bu cerrahi yöntem uygulanır. Rahim alınması ameliyatı oldukça büyük bir ameliyat olması bakımından rahimde oluşan problemlerde ilk olarak diğer tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak bu tedavilerle iyileşme görülmediği durumlarda rahim alınması ameliyatı gerçekleştirilir. Hastada kan, Ekg, kalp ve akciğer grafikleri gibi tetkikler yapılıp rahim alınması ameliyatından önce enfeksiyonların geçmek için antibiyotik yapıldıktan sonra rahim alınması ameliyatı uygulanır. Rahim alınması ameliyatı sonrası kanama ve anesteziden kaynaklanan birtakım sorunlar oluşabileceği için rahim çıkarılması ameliyatı olan hastalar genellikle birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine taburcu edilir.

Rahim alınması ameliyatı sonrası, ameliyattan sonra iyi bir bakım yapıldığı takdirde hastanın iyileşmesi kısa sürede gerçekleşebilir. Ancak bu ameliyattan sonra kişide birtakım etkiler ortaya çıkabilir. Rahim çıkarılması ameliyatından sonra hasta doğal olarak adet görmez ve rahimi olmadığı için gebe kalma imkânı söz konusu değildir. Bu durum hastanın psikolojisini biraz olumsuz etkileyebilir. Ancak rahim alınması ameliyatı genel sağlık açısından uygulanması gereken bir ameliyattır ve ameliyat sonrası hastanın rahatsızlıktan kaynaklanan şikâyetlerinin sona ermesi bakımından kişinin bundan sonraki hayatını daha konforlu geçirmesini sağlar. Menopoza girmemiş olan hastalara uygulanan rahim alınması ameliyatı sonrasında kişide menopoz durumunda ortaya çıkacak olan birtakım belirtiler görülebilir. Bununla beraber kemik erimesi problemi açısından risk oluşturacağı için bu durumu önlemek için birtakım tedaviler uygulanabilir. Rahim ameliyatı sonrası rahimle beraber yumurtalıklarda alındı ise kişide vajina kuruluğu gibi bir problemi ortaya çıkabilir. Ancak bu durumun östrojen içeren ilaçlar ve birtakım kayganlaştırıcılar kullanılarak önüne geçilebilir.

Rahim ameliyatı alınması sonrası hastanın dikkat etmesi gereken durumlar, bu ameliyattan sonra hastalar genellikle 6 hafta boyunca oldukça dikkatli davranması gerekir. Bu 6 haftada öncelikle dışkılama esnasında ıkınmaya engel olmak için daha çok sıvı ağırlıklı ve lif açısından zengin gıdalarla beslenmeye dikkat etmesi gerekir. Bununla beraber bu süre zarfında cinsel ilişkiye girmemeye özen göstermesi ve araç kullanılmaması faydalı olur. Rahim alınması ameliyatı sonrası dikişler alındıktan sonra hasta kendini iyi hissettiğinde yavaş yavaş işlerini yapmaya başlayabilir.
" } ] }