{ "title": "Rahim Alınması Ameliyatı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-alinmasi-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 04:03:52", "author": "hülya ellikçi", "article": [ { "article": "Rahim alınması ameliyatı tıp dilinde Histerektomi olarak bilinmektedir. Jinekolojide en sık yaptırılan ameliyatlar arasında sezaryen ameliyatından sonra ikinci sırada yer alan Histerektomi, uterusun, yani rahmin tamamen çıkarılması ameliyatı olarak görülmektedir. Karından ya da vajinal yoldan bu ameliyatın yapılması mümkündür. Yaklaşık 1-2 saat süren bu ameliyatın 5 farklı tipi bulunmaktadır.

Subtotal ya da supraservikal histerektomi: Rahim ağzının bırakılıp rahmin kalan kısmının alındığı ameliyatlardır.

Radikal histerektomi: Vajinanın bir kısmının, tüplerin, yumurtalıkların, destekleyici ve bağlayıcı dokuların, lenf bezlerinin, rahim ve rahim ağzının tam olarak alındığı ameliyatlardır.

Porro ameliyatı: Sezaryen ameliyatı sırasında rahmin de alındığı ameliyatlardır.

Vaginal histerektomi: Rahim ve rahim ağzının karından değil vajinadan alındığı ameliyatlardır.

Laparoskopik (Kapalı) histerektomi: Over kisti ve diğer jinekolojik ameliyatlarda olduğu gibi çoğunlukla göbekten ya da kasık bölgesinden yaklaşık 1 cm'lik küçük delikler aracılığıyla karın içine kamera ve diğer ameliyatların yerleştirilmesiyle yapılan ameliyatlardır.

Rahim alınması ameliyatı yapılmasını gerektiren en önemli neden rahim myomlarıdır. Hastanın yaşına göre verilen ameliyat kararında rahim myomlarının kadınlarda en sık karşılaşılan iyi huylu tümörler olduğunu görüyoruz. Anormal kanama, pelvik ağrı ya da bası gibi şikâyetlerinin tedavi gerektirmesi durumunda myomlar sebebi ile ameliyat yapılmasına karar verilmektedir. Myomlar dışında hormonal sebeplere bağlı olarak düzensiz kanamalar, kronik kasık ağrıları, rahim sarkması, doğum sonrasında rahim kanamasının durdurulamaması, tamir edilemeyen rahim yırtıklarının oluşması, rahim ve yumurtalık kanseri de histerektomi ameliyatının yapılmasına neden olabilmektedir.
" } ] }