{ "title": "Rahim Alınması", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Alinmasi-83193.jpg", "date": "20.01.2024 20:06:02", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Rahim alınması; Tıp dilinde histerektomi olarak da bilinir. Kadın hastalıkları ve doğum grubunun en sık karşılaşılan ameliyatıdır. Ameliyat öncesi hastadan birtakım tetkikler istenecektir. Ameliyat öncesi lavman yapılabilir. Enfeksiyonu önlemek için antibiyotik yapılabilir. Damar yolu açılır. Ameliyat duruma göre bölgesel veya genel anestezi ile yapılabilir. Rahim alınması, alt karın bölgesinde rahme ulaşmak için karın bölgesine bir kesik atılır. Rahmin büyüklüğüne göre kesik yatay ya da dikey olarak yapılır. Vajinal rahim alınması durumunda ise karında kesi olmaz.

Rahmin alınma neden olur?
Ameliyat sonrası yapılacaklar

Hastalar birkaç gün hastanede kalırlar. Ameliyat sonrası hastanın yürümesi önerilir. Yürümek kan dolaşımını düzenler ve kan pıhtılaşma riskini önlemede yardımcı olur. Ameliyat sonrası birkaç gün ağrınız olabilir. Dinlenmek ağrınızı azaltabilir. Doktorunuzun da önerilerini de dikkate alarak ameliyat sonrasında altı hafta kadar cinsel ilişki, tampon, banyo, ağır kaldırma, ağır iş yapmayın.

Ameliyatın etkileri nelerdir?

Ruhsal ve fiziksel olarak kişiyi etkileyebilir. Fiziksel olarak ameliyatı sonrası hasta adet göremeyecektir. Ameliyatta yumurtalıklar alınmadıysa hormonlar salgılanmaya devam eder. Ancak rahim alındığı için kişinin hamile kalma ihtimali yoktur. 45 yaşın altı hastalarda yumurtalıkların alınması erken kemik erimesine neden olabilir. Ruhsal olarak etkileri, rahmin alınmasında kadınlar ruhsal olarak çöküntü yaşayabilir. Bir daha çocuk sahibi olmamak bazı kadınlarda depresyona neden olabilir.
" } ] }