{ "title": "Rahim Ameliyatından Sonra Kanama", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-ameliyatindan-sonra-kanama-4102.jpg", "date": "21.01.2024 07:04:36", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Rahim ameliyatı sonrasında kanama, sık karşılaşılan şikâyetler içerisinde yer alır. Rahmin alınmasını gerektiren bazı durumlar bulunur. Bunların içerisinde aşırı adet sancıları, kişide bulunan aşırı âdet kanamaları, rahim bölümünde meydana gelen ur veya kist oluşumu, rahim sarkması, rahimde kitle veya miyom oluşması sebebiyle rahim ameliyatı gerçekleştirilir. Bu süreç içerisinde ilaç tedaviye cevap vermeyen hastalarda rahim alınma işlemi uygulanır. Bu noktada rahmin içerisinde bulunan hasara göre gerekli işlem gerçekleştirilirken, Rahimde bulunan hastalığın yumurtalığa sıçraması ile rahmin yanında yumurtalığın alınması gerekebilir. Bu süreç içerisinde rahim tek başına alınır ise kanama gözlenebilir. Ancak yapılan uygulama ile yumurtalık alınmış ise rahim ameliyatı sonrasında kanama olması gözlenmez. Bu noktada anlatılan kanama âdet kanaması olarak belirtilir. Yumurtalığın alınması ile kadında salgılanan östrojen hormonunun salgılanamaz olması âdet kanamasının yaşanmasını engelliler. Zorunlu menopoz dönemi olarak belirtilen bu süreçte hastanın kanamasının artık yaşanmayacağı belirtilir.

Rahim ameliyat sonrasında kanama şayet hasta da bulunan hastalığın rahmin belirli bir bölümünde bulunması bu noktada tedavi sağlanırken, gerekli alanın çıkartılması ile gerçekleştirilir. Miyom, polip gibi oluşumların cerrahi yöntemle rahimden alınması sonrasında hastanın kanamasının olması gözlenir. Bu kanama belirli süreçte tekrar eden âdet kanamasıdır. Rahim ameliyatı sonrasında kanama ameliyatın oluşturduğu yan etkiler içerisinde meydana gelebilir. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci içerisinde hasta da kanama meydana geliyor ise vakit kaybedilmeden doktora gidilmesi önemlidir. Özellikle aşırı yaşanan kanamalarda kesinlikle müdahale gerekir.

Rahim ameliyatı sonrasında kanama neden olur?

Yapılan işlem sonrasında rahmin belirli bir bölümünün alınması hastanın iyileşme sürecinde kanama yaşamasına neden olabilir. Bu süreç içerisinde ilaç kullanımına bağlı olarak meydana gelen ağrı ile kanama birlikte gözlenebilir. Ayrıca hastanın karın alt bölümünde şiddetli ağrı, cinsel ilişki esnasında meydana gelen kanama veya hastanın iyileşme süreci içerisinde yaptığı herhangi bir hareketten dolayı zorlama sonucu kanama olması gözlenebilir. Bu süre içerisinde hastanın nefes alıp verişinde zorluk, yüksek ateş gözlenmesi gibi problemler birlikte gözleniyor ise vakit kaybedilmeden doktor ile görüşülmesi önemlidir. Rahim ameliyatı sonrası kanama olmaması için hastanın ağır ve yorucu işlerden uzak durması önemlidir. İyileşme süreci içerisinde kesinlikle cinsel ilişkiden kaçınması tavsiye edilir. İyileşme süreci içerisinde cinsel birliktelik yaşanması bu bölümde gerçekleştirilen operasyon yerinin hasar görmesine neden olarak kanama oluşmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca hastanın tuvalet ihtiyacını giderirken ıkınmaması tavsiye edilir. Ameliyat sonrası oluşan herhangi bir kanama veya lekelenme de vakit kaybedilmeden hastaneye gidilmesi önemlidir.
" } ] }