{ "title": "Rahim Boynu", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Boynu-66518.jpg", "date": "20.01.2024 05:37:42", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Rahim Boynu; Vajina ile rahim arasında yer alan, rahim ağzı olarak da adlandırılan endoservikal kanala rahim boynu denir. Rahim boynu yapısındaki hücreler aracılığıyla mukusa benzer sıvılar üretebilir. Bu sıvılar 'yabancı' olarak addedilen yapıların rahim içine girmesini engellerken spermin vajinadan fallop tüplerine olan geçişini kolaylaştırır. Gebelik süreci içinde rahim boynu içerisinde yer alan mukus tıkacı iyice kalınlaşarak fetüsü koruma görevini üstlenir.

Rahim boynu hastalıkları; Rahim boynu, görevi itibariyle rahime girmeye çalışan bakteri ve virüslerle savaşan bir yapıda olduğundan en çok rahim şikâyeti de rahim boynunda görülür. Bakteriler, mantarlar, parazitler rahim boynu üzerinde en sık görülen şikâyetlerdir. Ayrıca rahim boynu içine kendini gizleyerek ortaya çıkmak için vücut bağışıklığının düşmesini bekleyen HPV virüsü gibi enfeksiyonlar ilk olarak rahim boynunda kendini gösterdiğinden rahim ağzı kanseri gibi hastalıklar ilk olarak bu bölgede görülür. Yine aynı şekilde âdet kanamasının sıkıntılı olduğu, rahim kanallarında tıkanmalar yaşandığı dönemlerde adet sancısı olarak adlandırılan rahim kasılmaları ve spazmlar rahim boynu üzerinde ortaya çıkar. Aynı şekilde rahim iltihapları, kistler, rahim duvarı üzerinde incelme ya da kalınlaşmaya neden olan enfeksiyonlar rahim boynu üzerinde gelişirler. Bu yüzden Pap-Smear gibi testler rahim boynundan alınan örneğin incelenmesi prensibine dayalı olarak yapılır.

Rahim boynu hamilelikte kalınlaşır mı; Rahim boynu yapısı itibariyle rahmi koruma görevini üstlenmiştir. Bu yüzden fetüsün oluşmasının ardından fetüsü korumaya yönelik salgı miktarını arttırarak kalınlaşır. Bu kalınlaşma normal bir süreçtir. Doğumun başlaması ile kendiliğinden açılarak çocuğun rahat çıkabilmesi için gerekli ortamı oluşturur.

Rahim boynunda yanma hissi neden olur; Rahim boynunda yangı hissi bölgede gelişen bir enfeksiyona bağlı olabileceği gibi cinsel birliktelik sırasında meydana gelmiş olabilecek bir zedelenme sonucu ortaya çıkabilir. Rahim duvarı üzerindeki tahriş ve yaralanmalar rahim boynunda yanma hissini arttıracak ayrıca rahim boynu üzerindeki hücreler tahrişi ortadan kaldırmak için daha çok çalışacağından vajinal akıntı olarak kendini gösterecektir. Yine rahim boynundaki yanma hissine eşlik eden vajinal akıntının kötü kokulu ve renkli olması ise rahim boynunda enfeksiyonların arttığı anlamına gelir. Çünkü vajinal akıntı rahim boynunda üretilen mukusun bölgeyi temizledikten sonra kendini dışarı atma yöntemidir. Bu açıdan vajinal akıntılar bize rahim boynu üzerindeki sıkıntılar ile ilgili fikir verebilir. Bu yüzden vajinal akıntıların takibi yapılarak akıntıyla birlikte kaşıntı ve yanma ortaya çıkıyorsa, akıntı kötü kokulu, sarı yeşil renklerde ya da kanlı ise doktor muayenesi gerekmektedir. Eğer ihmal edilirse rahim boynu üzerinde tahribe neden olan bakteri ve virüsler Rahim ağzı kanseri başta olmak üzere birçok hastalığa neden olabilirler.

Rahim boynu hastalıkları zor tedavi edilir mi; Rahim boynu rahim üzerinde en kolay muayene edilen ve yapısı itibari ile kendini iyileştirmeye en yatkın olan bölümdür. Özellikle vajinal akıntıların kişiyi rahatsız ettiği durumlarda, kişi geciktirmeden doktor kontrolünden geçmelidir. Smear testi, PAP testi, ultrason gibi testlerle rahim boynu hastalıklarının teşhisi kolayca yapılabilmektedir.
" } ] }