{ "title": "Rahim Dikilmesi", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-dikilmesi.jpg", "date": "21.01.2024 00:59:26", "author": "Büşra Arslan", "article": [ { "article": "
Rahim Dikilmesi, Servikal yetmezlik yani rahim ağzında yetmezlik olan hastaların rahim ağzına dikiş atılmasına rahim dikilmesi ya da servikal serklaj adı verilmektedir. Rahim dikilmesi durumunda, rahim ağzına etrafını çevreleyecek şekilde bir dikiş atılmakta ve bu sayede rahim ağzının doğumdan önce açılması ile erken doğum olması engellenmiş olmaktadır. Birçok metodu bulunan serklajın en fazla uygulananı ise McDonald operasyonu olmaktadır.

Gebeliğin genellikle 12 ve 14. Haftalarında yapılan bu dikiş, gebeliğin daha ileri haftalarında rahim ağzının erken açılması durumunda da acil olarak yapılabilmektedir. Bu tür yapılan serklaja acil serklaj adı verilmektedir.

Rahim Dikilmesi (Servikal Serklaj) Ameliyatı: Yaklaşık olarak %90 oranında başarılı olan ve düşük ya da erken doğumu önleyen servikal serklaj ameliyatı ise genel, spinal ya da anestezi uygulanarak yapılabilmektedir. Ameliyat sırasında, rahim ağzının çevresine kalın bir bant ile dikiş atılarak rahim ağzı tamamen kapatılmakta ve böylece rahim ağzının açılması engellenmektedir.

Dikiş atılması işleminin ardından, hastada kramba benzer ağrı, lekenme ve akıntı olması normaldir ve bu durum birkaç gün içinde geçmektedir. Ayrıca, rahim dikilmesi ameliyatından en fazla bir gün sonra hastaneden çıkan hastanın, en az 7 gün cinsel ilişkiye girmemesi ve evinde yatarak istirahat etmesi gerekmektedir.

Bunun yanı sıra, doğumun başlamış olması ve aktif evreye geçmiş olması, hastada vajinal kanama görülmesi, gebe olan hasatanın suyunun gelmesi, rahim içinde enfeksiyon olması ve bebekte bir anomali saptanması durumlarından herhangi birinin görülmesi halinde serklaj işlemi yapılmamaktadır.

Doğumun normal doğum şeklinde olacak olması halinde serkalaj dikişi genellikle 37. Haftada ya da suyun gelmesinin hemen ardından alınabilmektedir, ancak sezaryen ile olacak doğumlarda serklaj dikişinin alınması, ameliyatın hemen öncesinde ya da hemen sonrasında olabilmektedir.

Serklaj işleminin su kesesinin yırtılması ve suyun gelmesi, sancıların başlaması, rahim ağzında enfeksiyon oluşması, genel anesteziye bağlı olarak oluşabilecek riskler gibi bazı riskleri de bulunmaktadır. Ayrıca, doğumun dikişler alınmadan başlaması ve ilerlemesi de rahim ağzında yaralanma olmasına sebep olabilmektedir.

Serklaj işleminden sonra evde dinlenmekte olan hastanın ağrı ve krampların başlaması, doğum sancısı gibi seyreden ağrılarının olması, su gelmesi ya da vajinada kana görülmesi, ateşinin yükselmesi, mide bulantısı ile kusma ve vajinal akıntının kötü kokuyor olması durumunda hemen doktoruna başvurması gerekmektedir.
" } ] }