{ "title": "Rahim Dışında Miyom", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-disinda-miyom.jpg", "date": "19.01.2024 19:01:19", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Rahim dışında miyom, miyomlar çoğunlukla rahimde, rahim ağzı evresinde oluşan anormal gelişim gösteren düz kas dokusu büyümesi şeklindeki tümörlerdir. Rahimdeki miyometrium adlı kas tabakasındaki düz kas hücrelerindeki anormal büyümeyle oluşurlar. Genellikle 35-40 yaşından sonra kadınları etkilemeye başlarlar. 40 yaşını geçen kadınlarda görülme sıklığı yaklaşık %40 kadardır. Tam olarak neden oluştukları bilinmese de kadınlık hormonu östrojen etkisiyle meydana geldikleri düşünülür. Çünkü gebelik döneminde östrojen salgısı arttığında, miyomların gelişimi hızlanmakta, menopozda östrojen azaldığında miyomlar gerileme göstermektedir. Ayrıca genetik etkenlerde miyom oluşumunda etkili olur. Çünkü annesinde, kız kardeşinde miyom bulunan kadınlarda daha fazla miyom oluşumu gözlenir. Miyomlar yerleşim yerlerine göre sınıflandırılır. Bunlar rahmin iç tabakasında, orta tabakasında ve dış tabakasında yerleşebilir. Rahim dışında miyom oluşumları subserozal miyom olarak tanımlanır. Miyomlar bu şekilde yerleşim yaptıkları yerlere göre farklı belirtilere neden olurlar.

Rahim dışında miyom (Subserozal miyomlar)

Bu tür miyomlar rahmin dış tabakasında ve rahim duvarının üzerinde gelişirler. Gelişimleri rahimden dışa doğru olur. Bu tür miyomların fazla belirti göstermemesi nedeniyle, teşhis edilmeleri genellikle rutin jinekolojik muayene sırasında olur. Rahim dışında miyomların büyümesi çevrede olan doku ve organlara baskı oluşmasına neden olur. Bu miyomlar nedeniyle kadında aşırı miktarda âdet kanaması, tipik menstrual akıntı interferansı ortaya çıkmaz. Bu türdeki miyomlarda genellikle çevre organlara baskı ve pelvik ağrısı gibi etkiler olur. Yerleşim yaptıkları yere göre, basıya ve ağrıya ya da farklı komplikasyonlara neden olabilirler. Rahim dışı miyomlar genellikle rahme bağlı ince ya da kalın sapla birlikte rahimden ayrılmış bir kitle gibi izlenirler. Saplı subserozal miyomlar adı üzerinde bir sap üzerinde büyürler. Bunlar bazı durumlarda sapın çevresinde dönerek ağrı ve baskı etkisi yaratabilirler. Sapı kendi etrafında döndüğünde, bölgedeki kanlanmayı bozmakta ve miyom dejenerasyonu ortaya çıkmaktadır. Miyom sapının geniş bir bölgeye yayılması halinde, bunlara sessile tipte miyom tanımlaması yapılır.

Rahim dışındaki miyomlar alınmalı mı?

Rahim dışı miyom diğer miyom türlerine göre, en az yakınmaya neden olur. Belirttiğimiz gibi bu miyomlar büyüdükleri takdirde özellikle idrar torbası ve bağırsaklara baskı yapmaktadır. Bu durumda kadında sıkça idrara çıkma ve dışkılamada zorluk çekilmesi gibi yakınmalar oluşmaktadır. Eğer bu şekilde kadına fazla rahatsızlık verirlerse, miyomların alınması gündeme gelebilir. Ayrıca saplı miyomlarda sapın çevresinde boğulması söz konusu olursa, yine alınması gerekir. Bu miyomların tedavisinde alınmaları dışında, beslenmelerin kesilmesi, miyom embolizasyonu gibi tedavilerde uygulanabilir.
" } ] }