{ "title": "Rahim Dönmesi", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Donmesi-11543.jpg", "date": "19.01.2024 11:49:19", "author": "esra maviyıldız", "article": [ { "article": "Rahim dönmesi, Rahim karın boşluğunda yer alır ve dik biR görünüme sahiptir. Rahim insanlar tarafından ters dönmüş bir armuda benzetilir. Rahim karnın ön tarafında eğik bir şekilde durur. Ancak her kadında bu durum böyle değildir. Bazı kadınlarda rahim arkaya yatık bir şekilde durur. Bu duruma retrovert uterus diğer adı rahim dönmesi veya ters rahim adı verilir. Kadınların %85'inde rahim önde yer alır. Rahim dönmesi doğumsal gelişmenin tamamen ön tarafta bitmesiyle gerçekleşir. Menopoz döneminde rahmi yerinde tutan dokularda meydana gelebilecek bir rahatlama rahmi arkaya doğru iter ve ters dönmesine neden olur.

Rahim Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Bazı kadınlarda adet döneminin şiddetli geçmesi rahim dönmesinden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca rahim dönmesinin bir nedeni de bel ağrısıdır. Özellikle de adet dönemlerinde bel ağrısı çok sık yaşanır. Rahim dönmesinin en öncelikli belirtileri ise kasık ve bel ağrılarıdır ve nadiren de olsa bazı durumlarda kısırlık, baş ağrıları ve şiddetli âdet kanamaları da görülebilir.

Rahim Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim dönmesi tedavisi şikâyetlere göre farklılık gösterebilir. Eğer hiçbir şikâyetiniz yoksa ağrı çekmiyorsanız tedaviye gerek yoktur. Belirtileri hafif bir şekilde hissediyorsanız doktorlar egzersiz önerirler. Bu egzersizde diz-göğüs alınıp rahim öne eğdirilerek orada bulunan kan boşaltılır. Eğer hiçbir yöntem işe yaramadıysa son yöntem ise rahmi ön tarafa itecek yani rahmi önde tutacak bir peser takılmasıdır. Jinekoloğunuz ameliyat olmanızı öneriyorsa ikinci bir doktorunda bilgilerini almalısınız. Ayrıca illada tedavi olmaya gerek yoktur. Birçok kadın rahim dönmesi yaşadığı halde çok sağlıklıdır.

Rahim dönmesi bir hastalık değildir ve çok nadiren tedavi gerektirir. Eğer rahminiz dönmüşse ve hamile kalmışsanız rahim kendiliğinden düzelir. Bazı kadınlarda rahim doğumdan sonra düzeltirken bazı kadınlarda doğumdan sonra tekrar eski haline döner. Ayrıca doğun yapan birçok kadının rahmi ters olur ve rahim dönmesi anormal bir durum değildir.
" } ] }