{ "title": "Rahim Düşmesi", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Dusmesi-68285.jpg", "date": "19.01.2024 16:06:47", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "Rahim Düşmesi, Kadınların sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Vücut için oldukça önemli bir organ olan rahim herhangi bir hastalığa, düşmeye, sarkmaya uğradığı zaman vücut büyük derecede etkilemektedir. Özellikle cinsel hayatı olumsuz yönden etkileyen rahim düşmesi ağrılı ve sancılı günlerin geçirilmesine neden olur. Bu durum genellikle 35 yaş üzeri bayanlarda sık rastlanmaya başlamıştır. Rahim düşmesi en çok da fazla doğumdan, oldukça ağır kaldırılmasından ve genetik yapıdan dolayı kaynaklanmaktadır. Bu durumun tedavisi gelişmiş olan yöntemler ile mümkün olmaktadır. Ancak rahim düşmesi erken teşhis edildiği zaman tekrarı yaşanmadan önlenebilir. Geç kalınan rahim düşmesi durumunda tedavi uygulanır ancak tekrarlama oranı yüksek olur.

Rahim düşmesi günümüzde 100 kadından 5'inde rastlanılır hale gelmiştir. Bu durum rahimi tutmakta olan kordonların zayıflaması ile meydana gelerek rahmin vajinaya düşmesi ile gözlemlenir. Ancak bu durum eskiden daha fazla karşılaşılırken günümüzde sayısı düşmektedir. Bunun nedeni ise çocuk sayısının azalmasından kaynaklanmaktadır.

Rahim düşmesi nasıl teşhis edilir?

Rahim düşmesi en çok yaşı ilerleyen bayanlarda gözlemlenmektedir. Fazla doğum yapan kişilerde oldukça çok rastlanan bu rahatsızlık doğum yapmamış hatta hamile kalmamış kişilerde de gözlemlenebilir. Genellikle rahim düşmesi bir de anne adaylarının uzun süren ve zor geçen doğumlarından meydana gelmektedir. İki ya da üç gün doğurmak için çaba sarf eden kadının rahmi yenik düşerek ileride rahim düşmesine neden olur. Bunun yanı sıra oldukça kilolu ve iri bir bebek doğurulması da bu duruma neden olur. Doğum esnasında bakım makinesi kullanılması ve rahmin bebek çıkarken yırtılması en büyük nedenlerden birisidir. Genellikle kişiler kendilerini çok iyi gözlemledikleri zaman kolaylıkla bu durumu teşhis edebilmektedir. Örneğin bayanlar temizlik sırasında, yol yürürken, bir ağırlık kıldırırken ve lavaboya çıkarken kendisinden bir şey düşecekmiş gibi hissederse Uzman bir doktora giderek kontrol olunmalıdır. Çünkü bu durum ilerlediği takdirde rahim neredeyse dışarıdan gözlemlenebilir. Ayrıca oldukça çok idrara çıkılması ve idrarı tutamama durumu da rahim düşmesi belirtileri arasında yer alır. Doktorlar bu durumu film çekerek ya da ultrason cihazı ile teşhis edebilmektedir.

Rahim düşmesi tedavisi nasıl yapılır?

Rahim düşmesi tedavisi günümüzde ameliyatlar ile yapılmaktadır. Ancak ameliyat yapılmadan önce Uzman bir doktor bulunması hasta için oldukça önemlidir. Ameliyat sırasında zayıflayan kaslar sıklaştırılarak rahmin yerinde kalması sağlanır. Ancak düzgün yapılamaz ise bu durum tekrarlanabilir. Fakat yaşı 65-70 olan kadınlarda bu işleme gerek duyulmayıp rahim alınabilmektedir.
" } ] }