{ "title": "Rahim Duvar Kalınlığı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Duvar-Kalinligi-88544.jpg", "date": "21.01.2024 04:03:20", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Rahim Duvar Kalınlığı, Endometrial hiperplazi olarak adlandırılan bu durum kadın hormonu olan östrojen ve progesteron hormonunun dengesiz salgılanmasından kaynaklanır ve ilaç tedavisi ve ameliyatla kontrol altına alınabilir. Rahim duvar kalınlığı rahmin normal olması gerektiği kalınlıktan daha fazla kalınlaşması durumudur ve bu durumda kişi de birtakım belirtiler ortaya çıkar. Rahim duvarı kalınlığı kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Çünkü tedavisi yapılmadığı takdirde oldukça ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Rahim duvar kalınlığı risk faktörleri, 40 yaş üzerinde olan kadınlar rahim duvarı kalınlaşması açısından risk altındadır. Bununla beraber iki adet dönemi arasındaki sürenin uzun olması, diyabet hastalığı, aşırı şişmanlık, obezite durumu, uzun süreli östrojen ilaçlarının kullanılması ve polikistik over sendromu gibi durumlar rahim duvarı kalınlığı açısından risk faktörü oluşturmaktadır.

Rahim duvar kalınlığı nedenleri, bu rahatsızlıkta en çok ösrojen ve progesteron hormonlarının etkisi vardır. Adet döneminde yumurta atılımının gerçekleşmemesi veya düzensiz adet periyodu rahim duvarı kalınlığının oldukça yaygın görülen nedenlerindendir. Bununla beraber östrojen içeriğine sahip olan doğum kontrol haplarının uzun süre kullanılması ve yumurtalıkta meydana gelen tümörler rahim duvarı kalınlığı nedenleri arasında sayılabilir.

Rahim duvarı kalınlığı belirtileri, kişide adet döneminin ağrılı geçmesi rahim duvarı kalınlığı belirtileri arasında olabileceği gibi aynı zamanda adet oranının artması ve adetin uzun sürmesi de rahim kalınlığı belirtileridir. Rahim duvarı kalınlığı durumunda kişi de vajina kuruluğu ve cinsel beraberlik esnasında ağrı ile kasık ağrıları da görülebilir.

Rahim duvarı kalınlığı tedavisi, jinekolog tarafından tedavi edilmesi gereken bu durumun tedavisi kişinin yaşına göre farklılık gösterebilir. Rahim duvarı kalınlığı ergenlik döneminde ortaya çıktığında hormon tedavisi ile tedavi edilir. Daha sonra ise hastanın rutin olarak kontrol edilmesi ile tedaviye devam edilir. Menopoz girecek kişilerde rahim kalınlaşması ve hormonal tedaviye cevap alınmadığı durumlarda cerrahi operasyon ile rahim alınabilir. Menopoz döneminde ortaya çıkan rahim ve rahim duvarı kalınlığı ise iki tarafta bulunan yumurtalıklar ile aynı zamanda rahmin de alınması ile tedavi edilebilir.
" } ] }