{ "title": "Rahim Duvarı Kalınlaşması Ameliyatı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Duvari-Kalinlasmasi-Ameliyati-58524.jpg", "date": "21.01.2024 07:53:48", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Rahim duvarının kalınlaşması ameliyatı, kalınlaşma sonucunda yapılan tedavilerin sonuç vermemesi ya da hastalığın ilerlemesi nedeni ile ortaya çıkan bir problemdir. Bu duruma ilerlememek için her kadının muhakkak dönemlik jinekolojik muayenesini yaptırması gerekmektedir. Özellikle fazla kiloları olan kişiler ve polikistik over sendromu yaşayan kadınların dikkat etmedi gereken bu hastalık kansere dahi neden olabilmektedir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Ameliyatının Sebepleri Nelerdir?

Rahim belli bez ve dokulardan oluşan bir kadın organıdır. Bu sistem içerisinde kendini belli dönemlerde yinelemesi gereken bir döngü oluşmaktadır. Bahsedilen bu dokular her ay adet döneminde kendini dışarı atarak yeniler. Eğer kendini dışarı atamaz ise işte bu zamanda kalınlaşma meydana gelmiş olacaktır. Rahim duvarı kalınlaşması östrojen salgısı ile progestron hormonunun birbirlerini dengeleyememesi esansında ortaya çıkar. Ostrojen hormonu adet başlangıcı ile salgılanır ve bu bölgedeki hücrelerin çoğalmasını sağlar. Bu olay progestron hormonunun salgılanmasına kadar devam eder ki bu hormon östrojen hormonunun rahim duvarındaki hücreleşerek kalınlaşmasını yavaşlatır. Progestron ve östrojen hormonun yaratmış olduğu dengesizlik ile ortaya çıkan rahim duvarı kalınlaşması basit ilaçlar ile tedavi edilebilir yetersiz kaldığı zamanlarda ise cerrahi müdahalelere ameliyata ihtiyaç duyulur.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Birkaç yöntem ile cerrahi müdahaleler yapılabilir. Rahim duvarı kalınlaşmasının rahim ağzının genişletilerek bir küret adındaki alet yardımı ile bu bölgenin kazınarak temizlenmesine dilatasyon ve küretajdır. Bu çok küçük bir operasyondur. Rahim duvarı kalınlaşması ilerlediği zaman kanser vakası oluşabilir bu durumda ise ameliyat sebebi görülebilir. Bu durumda rahim alma operasyonu yapılmaktadır. Özellikle rahim kanseri riskinin yüksek olduğu ve çocuk sahibi olmayı düşünmeyen kadınlara uygulanan ameliyat ise rahim alma ameliyatıdır. En iyi tedavi yöntemidir. İleride rahim kanseri riski azaltılmış olacaktır. Bu ameliyatın risk faktörleri ise 35 yaşını aşmamış olanlar henüz doğum yapmamış olan kadınlar, menopoz yaşına ilerlemiş olan kadınlar, sigara içen özellikle de aşırı kilolu olan kadınlar ve ilk adet yaşı küçük olan kadınlar risk grubu içerisinde sayılmaktadır.
" } ] }