{ "title": "Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebelik", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Duvari-Kalinlasmasi-Gebelik-77832.jpg", "date": "20.01.2024 16:06:36", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Rahim Duvarı Kalınlaşması Gebelik; Rahim duvarı kalınlaşması vücudun gebeliğe hazırlığının bir aşamasıdır. Rahim iç epiteli fetusun oluşması için en uygun hormonlar ile rahim duvarını içeriden sarar. Östrojen ve progesteronun en yüksek seviyeye ulaştığı gün rahim duvarı kalınlaşması gebelik için hazır hale geçer. Her ay gebeliğe en uygun gün rahim duvarı da en kalın aşamaya geçer eğer gebelik gerçekleşmezse rahim duvarı üzerinde gelişen tabaka da âdet kanaması ile vücuttan atılır. Rahim duvarının en ince olduğu dönem adetin ilk bitim günüdür. Eğer gebelik gerçekleşirse rahim duvarının kalınlaşması devam eder, rahim duvarı üzerindeki damarlar kalınlaşarak kanlanır, rahim duvarı üzerindeki bezler fetusun gelişimi için büyümeye devam eder ve plasentayı oluşturur. Plasenta ile fetus için gerekli olan oksijen ve besinler fetüse taşınır.

Rahim duvarı kalınlaşması gebelik süreci nasıldır?

Doğum anı ile rahim duvarında kalınlığa neden olan eş, plasenta, doğum yatağı gibi fazlalıklar dışarı atılır, rahim iç epiteli üzerindeki bu fazlalıklar doğumdan sonraki yaklaşık 40 gün boyunca loğusa kanaması olarak devam eder. Rahim duvarı zaman içinde doğum öncesi kalınlığına döner ve adet döngüsü yeniden başlar.

Rahim duvarı kalınlaşması her kadının aylık döngüsü içinde bir gebeliğe hazırlık sürecidir. Normaldir. Fakat gebeliğin gerçekleşmediği ve östrojen dengesinin bozulduğu durumlarda 14 günlük rahim kalınlaşması süreci ilerleyen dönemde de devam eder. Adet döngüsü arasında uzamalar, adet gecikmesi gibi sıkıntılar görülebilir. Progesteron seviyesinin artışıyla beraber vücutta kıllanma, rahim duvarında kalınlaşma hastalık habercisi olabilir. Yumurtalıklardan salınan östrojen rahim iç yüzeyini gereğinden fazla kalınlaştırarak PCO hastalığına yol açabilir. Uzman bir doktorun yapacağı muayene ile gebelikten kaynaklanmayan rahim duvarı kalınlaşmasının nedenleri teşhis edilmelidir. Gebelikten kaynaklanmayan rahim duvarı kalınlaşması 'endometrial hiperplazi' adı verilen sorunlara yol açar. Tedavi edilmezse kanser başta olmak üzere kist, miyom ya da ur gibi birçok rahatsızlığa neden olabilir.

Bazı durumlarda gebelik esnasında rahim duvarı kalınlaşması gereğinden fazla olabilir, gebeliğe bağlı kalınlaşmanın dışında bir kalınlaşma tespit edilebilir. Gebelik sürecinde doktorun rahim duvarı kalınlaşmasını normalin dışında olarak tanımladığı durumlar ortaya çıkarsa gebe kişiye 3-6 ay arasında değişen progesteron tedavisi uygulanır. Bu süreçte gebelik daha yakından izlenerek anne adayı düzenli olarak takip edilir.
" } ] }