{ "title": "Rahim Duvarı Kalınlaşması", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Duvari-Kalinlasmasi-36863.jpg", "date": "19.01.2024 00:39:35", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Rahim Duvarı Kalınlaşması; Kadınlarda rahim duvarı kalınlaşması ile bilinen bir çeşit rahim hastalığı olmaktadır. Rahim duvarı kalınlaşması kadınların ergenlik döneminde başlayarak menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak yaşadıkları adet döneminde oluşan kanama ile vücut içerisinden dışarı atılan bir dokudur. Bu dokuya tıp alanında endometrium denilmektedir. Rahim kalınlaşması rahim organının iç kısmında bulunan iç tabakanın anormal bir şekilde büyüyerek kalınlaşma ile oluşan durumdur. Ayrıca rahim duvarı kalınlaşması hafife alınacak bir durum değildir. Bilinmelidir ki rahim kanserlerinin çoğu rahim içerisinde bulunan bu kokunun kalınlaşması sonucu ortay çıkmaktadır. Rahim içerisinde bulunan endometrium olarak bilinen dokunun kadınların adet döneminde yumurtalıklarda salgılanan hormona yanıt vermek görevi ile çalışmaktadır. Rahim duvarında kalınlaşmaya neden olan östrojen hormonudur.

Rahim Duvarı Kalınlaşması

Rahim duvarı kalınlaşması yumurtlama dönemlerinde yaşanan sıkıntılar sonucunda progesteron hormonu salgısı oluşmaz ve bu arada da östrojen hormonları hızlı ve kontrolsüz biçimde salgılanarak rahim duvarı olumsuz yönde etkileyerek rahim duvarında kalınlaşmaya neden olur. Yani endometrium dokusu sürekli olarak östrojen hormonuna maruz kalarak rahim duvarında kalınlaşmaya neden olmaktadır. Rahim duvarı kalınlaşması zaman içerisinde kişinin rahminde kanser oluşmasına sebep olur. Kişide görülen rahim duvarı kalınlaşması hastaların âdet kanamalarında zamansız ve düzensiz kanamalar oluşmasına neden olur. Adet döneminde yaşanılan bu olumsuz durum özellikle çok aşırı kilolu ve 40 yaş üzeri bayanlarda fazla görülür.

Rahim Duvarı Kalınlaşmasında Nasıl Teşhis Edilir?

Rahim duvarı kalınlaşmasının teşhisi için yapılması gereken ilk öncelikle Uzman hekim tarafından yapılacak olan ultrason ile teşhis konulabilir. Rahim duvarı kalınlaşmasının teşhisi için yapılan ultrason bazı durumlarda kesin teşhis için yeterli olmayabilir. En etkili yol ise hastanın rahminden alınan bir parçanın patolojik birimlerinde çeşitli testler uygulanarak yapılan incelemeler sonucunda kesin teşhis konulur. Ultrason ile yapılan rahim duvarı kalınlaşması teşhisi sonrasında patolojik inceleme yöntemi uygulanır. Bu uygulamalar arasında kürtaj veya tam kürtaj pipelle biyopsi yöntemi uygulanır. Rahim duvarı kalınlaşmasında uygulanan tam kürtaj ile rahim içi dokusu temizlenir. Bu uygulama genellikle genel anestezi ile uygulanır gerek görüldüğü durumlarda ise lokal anestezi ile de yapılmaktadır. Ayrıca pipelle yöntemi olarak bilinen yöntemde rahim duvarı kalınlaşması özel bir alet ile biyopsi yapılmasıdır. Bu yöntemde genel anestezi kullanılmaz. Çünkü çok kolay ve hasta için ağrısız olan bir yöntemdir.

Rahim Duvarı Kalınlaşmasında Tedavi Nasıl Yapılır?

Harim duvarı kalınlaşmasında tedavi yöntemi olarak ilk öncelikle rahim duvarının kalınlaşma boyutuna ve hastanın yaşına bakılır ve en önemlisi rahim duvarı kalınlaşan hastanın tedavisine başlanmadan bir daha çocuk sahibi olmak isteyip istememesi araştırılmalı ve uygulama bu yönde olmalıdır. Çok ilerlememiş rahim duvarı kalınlaşması tedavileri genellikle 100-120 gün süreli ağız yolu ile ilaç tedavisi uygulanarak tedavi edilir. Çok riskli rahim duvarı kalınlaşması durumunda kanser riskinin yüksek olması söz konusu olacağından Uzman cerrah tarafından hastanın rahmi cerrahi operasyon ile tamamen alınarak rahim duvarı kalınlaşması tedavisi uygulanır.
" } ] }