{ "title": "Rahim Duvarı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Duvari-84662.jpg", "date": "21.01.2024 23:01:18", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Rahim Duvarı, Kalınlığı 7.5 cm ile 5 cm arasında değişen uterusun yani rahmin iç epitel tabakası olarak bilinmektedir. Tıbbi olarak endometrium olarak adlandırılır. Ergenlik dönemi, hamilelik dönemleri ve menopoz gibi dönemlerde rahim duvarının kalınlığı değişir. Bu değişiklikler Uzman doktorlar tarafından düzenli kontroller ile takip edilmelidir. Duvar yüzeyinde meydana gelen ani incelme ya da kalınlaşmalar rahim üzerindeki kist varlığından kansere kadar birçok hastalık hakkında erken teşhise yardımcı olmaktadır.

Rahim duvarı kalınlığını düzenli olarak etkileyen en önemli faktör adet dönemidir. Adet dönemi rahim duvarı üzerinde fonksiyon değişikliklerine yol açar. En bilinen etkisi adetin bitimiyle birlikte rahim duvarında meydana gelen incelme ve adet öncesinde meydana gelen kalınlaşmadır.

Rahim duvarında meydana gelen incelme adet dışında bir nedene dayanıyor ise nedenleri araştırılmalıdır. Çoğu zaman normal olmayan incelmeler miyom adı verilen kistlere bağlı olarak gelişmektedir ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu kistler iyi huylu olabildiği gibi kötü huylu da olabilirler. Bunu ancak Uzman kişilerin yapacağı etkin ve düzenli kontroller ortaya çıkaracaktır.

Rahim duvarında kalınlaşma

Rahim duvarı üzerindeki diğer bir değişiklik ise özellikle hamilelik döneminde meydana gelen kalınlaşmadır. Bu kalınlaşma hamilelik döneminde endometrium üzerindeki bezlerin büyümesi ve damar miktarındaki artışa bağlıdır. Sağlıklı bir gebelik boyunca rahim duvarındaki damar boşlukları kaynaşarak birbirine bağlanır. Bu bağlanma sonucu embriyo çevresinde plasenta oluşur ve embriyonun ihtiyacı olan oksijen ile beslenme için gerekli olan ortam oluşur. Değişen hormon dengesi, östrojen ya da progesteron miktarındaki farklılıklara bağlı sebepler de bu kalınlaşmanın doğal nedenleri arasında sayılmaktadır. Fakat hormon bozuklukları ile meydana gelen kalınlaşma çoğunlukla bir hastalığın habercisidir.

Rahim duvarı ölçümü nasıl yapılır?

Rahim duvarı üzerindeki incelme ve kalınlaşmalar ancak Uzman hekimin yapacağı muayene ve manyetik rezonans görüntüleme adı verilen MRI testi ile belirlenebilir. Rahim duvarında kalınlaşma var ise doktor rahim duvarından alınacak bir örnek ile biyopsi incelemesi isteyebilir. Rahim duvarı kalınlığı yaşa, hastalık geçmişine, ilaç kullanımına, muayenenin adet dönemi öncesi ve adet dönemi sonrası olmasına, hamilelik geçmişine ya da kişinin kilosuna bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir.

Rahim duvarındaki değişiklikleri kendimiz anlayabilir miyiz?

Rahim duvarı hormonsal sistemimize bağlı olarak sürekli değişmektedir. Bu değişikliği algılamamız çok mümkün değildir. Sadece Uzman kişilerin yapacağı profesyonel muayene ile rahim duvarı değişiklikleri fark edilebilir. Özellikle 40 yaş üstü kadınların her 6 ayda bir düzenli olarak doktor kontrolü yaptırması gerekmektedir. Bunun dışında ise kötü kokulu kanamalı vajinal akıntılar, cinsel birliktelik sırasında rahim kaslarında ağrı hissi, adet döneminde ortaya çıkan bozulmalar, geciken adete eşlik eden aşırı kıllanma rahim duvarında var olan bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Lütfen kendinize değer verin, düzenli kontrolleri ihmal etmeyin.

" } ] }