{ "title": "Rahim İçi Kanseri", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-ici-kanseri.jpg", "date": "20.01.2024 03:23:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Rahim içi kanseri, rahim içi zarında oluşmakta ve endometriuma kanseri olarak da bilinmektedir. Altta vajinaya uzanan rahim ağzı ile üstte gövde denilen iki kısımdan oluşan rahimde gövde de 2 kısımdan oluşur. Bunun iç kısmı endometriuma olarak tanımlanır. Genellikle bütün endometriuma kanserleri endometriumda salgı yapan hücrelerden oluşur. Bunlara endometrium adenokarsinomu denmektedir. Bunun dışındaki kanserler daha nadirdir. Kadınlarda görülen kanser türleri arasında rahim içi kanseri 4. Sırada yer alır. Bu aynı zamanda en fazla görülen kadın üreme sisteminin kanseridir. Genellikle menopoz döneminden sonra, 50-60 yaşlarında görülür.

Rahim içi kanseri neden olur?

Bu kansere sebep olan etkenler tam olarak bilinmemektedir. Fakat kanserin oluşumu açısından bazı risk faktörleri vardır. Çoğu hormon bağımlı olur. Kadınlardaki hormon düzensizliği rahim içi kanserine neden olabilir. Rahim içi kanseri risk belirtileri arasında, erken dönemde başlayan ya da ileri yaşlara kadar devam eden âdet kanaması, doğum yapmamak, obezite, over hastalıkları, hayvani yağların fazla tüketilmesi, östrojen tedavisi, meme kanserinde kullanılan tamoksifen, şeker hastalığı, pelvik ışın tedavisi, genetik etkenler, over ve meme kanseri geçirmek sayılabilir.

Rahim içi kanseri belirtileri nelerdir?

Kadınlarda düzensiz adet döngüsü ilk belirtiler arasındadır. Daha çok menopoz döneminden sonra oluşan kanamalar rahim içi kanserini düşündürmelidir. Bu kanamalar kanserden olmasa bile, değerlendirilmesinde yarar vardır. Rahimdeki ağrılarda kanserin ilerlemiş aşamalarda irin birikiminden kaynaklanabilir. Özellikle kötü kokulu akıntıların buna eşlik etmesi, ilerlemiş rahim içi kanserinin belirtileridir. Bunun yanında kabızlık, kilo kaybı, halsizlik gibi belirtilerde kanseri çağrıştırır.

Rahim içi kanseri tanısı nasıl konur?

Yukarıdaki belirtilerin izlenmesi halinde, kadının jinekolojik muayeneden geçirilmesi önerilir. Rahim içinden parça alınarak, patolojik tetkik yapılır. Bu sayede kesin tanı konur. Pelvik ağrı olmasında, anormal kanamalarda, ani kilo kaybında kadınların kapsamlı jinekolojik muayeneden geçirilmesi her zaman yararlıdır.

Rahim içi kanserinde tedavi nasıl yapılır?

Hastalığın tedavisi evresine göre farklı şekilde olur. Rahim dışına çıkmamış kanserde cerrahi girişimle hastada iyileşme sağlanır. Eğer kanser başka organlara, lenf dokularına kadar ilerlemişse ek tedaviler uygulanır. Yapılan cerrahi girişimin ardından, radyasyon tedavisi uygulanır. Kanser türlerinde uygulanan kemoterapi ise sınırlı alanda kullanılabilir. Hastalara genellikle ilaçlarla yapılan kombinasyonlarla tedavi seçeneği uygulanır.

Rahim içi kanseri tedavisi yapılan hastaların bir sonraki yılda 3 ayda bir defa, daha sonra 2 yıllık dönemde 6 ayda bir kontrolden geçirilmesi gerekir. Bu kontrollerde kan testleri, fiziki muayene, pap smear testi, pelvik muayene ve radyolojik tetkikler yapılabilir. İlk evrede tedavi edilen hastalarda %85-90 ilk 5 yılda kanser etkisi görülmez. İleri evrede tedavi edilen hastalarda ise iyileşme oranı daha düşüktür. Yeniden rahim içi kanseri belirtisi olursa, endometrial biyopsi ya da küretajla doku örneği alınır ve tetkik edilir. İleri evredeki kanserlerde yayılma ve tekrarlama riski de yüksek olur.
" } ] }