{ "title": "Rahim İçi Yapışıklık", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-iciyapisiklik.jpg", "date": "20.01.2024 00:28:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Rahim içi yapışıklık, rahim içinde meydana gelen yapışıklık, gebe kalamama, oluşan gebeliğin düşükle sonuçlanması ve adet bozuklukları gibi belirtiler ile kendini gösterir. Tıp dilinde Asherman olarak tanımlanan hastalık, rahim içinde gerçekleşen bir travma nedeniyle oluşum gösterir. En sık görülme sebebi ise kürtajdır. Özellikle kurallara uygun olmadan yapılan kürtaj operasyonundan sonra daha sık görülebilir. Kürtaj haricinde rahim içi yapışıklığa yol açan diğer nedenler ise doğum anında bebeğin eşinin tam olarak düşmemesi nedeniyle yapılan operasyonlar, rahim içi miyom ameliyatları olarak sıralanabilir. Ayrıca çocukluk döneminde geçirilen verem enfeksiyonuna bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Kürtaj operasyonundan sonra rahim içinin her ay yenilenmesini sağlayan bazal hücre tabakasında meydana gelen tahribat nedeniyle rahim içi tabakası yenilenemez hale gelir ve rahim içinde yapışıklık ortaya çıkar.

Rahim İçi Yapışıklık Belirtileri ve Tanısı Nasıl Konulur?

Rahim içinde yapışıklık genellikle kürtaj sonrasında âdet kanamalarında yaşanan düzensizlikler ve âdet kanamalarının azalması ile kendini gösterir. Kürtaj operasyonundan sonra düzenli adet gören bir kadının 4-8 hafta sonra adet görmesi beklenir. Adet görülmediği takdirde rahim içi yapışıklık söz konusu olabilir. Ayrıca gebe kalama, hiç adet görmeme ve tekrarlayan düşükler de yapışıklık belirtisi olabilir.

Rahim içi yapışıklık tanısı vajinal ultrason, rahim filmi ve histeroskopi yöntemleri ile yapılabilir. Bu tedavi yöntemleri arasında bulunan histeroskopi yöntemi sayesinde hastalık aynı zamanda tedavi de edilebildiği için altın standart tedavi olarak tanımlanır.

Rahim İçi Yapışıklık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adet düzensizlikleri, hiç adet görememe, gebe kalamama, tekrarlayan düşük gibi şikâyetlere yol açabilecek olan rahim içi yapışıklık günlük yaşamı olumsuz etkilemiyorsa tedavi gerektirmeyebilir. Ancak hastalık düşük ve gebe kalamama gibi şikâyetlere yol açıyorsa tedavi yapılması gerekir. Genellikle uygun olmayan koşullarda ve uygulama ile yapılan kürtajdan sonra ortaya çıkan rahim içi yapışıklık için birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneklerden en çok kullanılanları ise şu şekilde sıralanabilir;

Histeroskopi: Rahim içi yapışıklık için günümüzde en fazla tercih edilen tedavi seçeneği histeroskopidir. Histereskopi yönteminde ufak bir teleskop vajinadan rahmin içine doğru yerleştirilerek rahmin boş kalan kısmı özel bir sıvı ile şişirilir. Bu yöntem en güvenilir ve etkili sonuç alınan bir yöntemdir. Rahime yerleştirilen teleskop ile rahim içi kolaylıkla görüntülenebilir ve yöntem sayesinde birçok girişim aynı anda yapılabilir. Histeroskopi yöntemi ile hem yapışıklık tespit edilir aynı zamanda hastalık tedavi edilebilir.

Cerrahi Yöntem: Rahim içi yapışıklıklarda cerrahi daha çok yapışıklığın ilerlemesi nedeniyle uygulanır. Cerrahi anında özel sıvılar ile rahim boşluğu genişletilir. Bir makas yardımıyla yapışıklık oluşan bölgenin alt kısmından başlayarak kesilir. Rahim normal haline gelene kadar işlem tekrarlanır. Cerrahiden sonra hastayı takip etmek amacıyla rahim içi araç yerleştirilir. Rahim içi araç rahme takıldığı için yapışıklığı azaltmak için yerleştirilir. Rahim içi araç yerleştirildiğinde tekrar yapışıklık oluşma ihtimali oldukça azdır. Ancak araç yerleştirilmezse tekrar yapışıklık oluşma ihtimali yaklaşık %50 civarındadır. Rahim içi yapışıklık tedavi edildikten sonra belli aralıklarla kontrol edilmelidir.
" } ] }