{ "title": "Rahim İçi", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Ici-85266.jpg", "date": "20.01.2024 10:28:50", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Rahim İçi; Rahim, pelvis boşluk ile mesane arasında yer alan üst ve alt olmak üzere iki farklı bölümden oluşan muskuler bir organdır. Rahim içinde alt bölüm vaginanın devamında yer alan rahim boynu ya da rahim ağzı denilen cervix ile başlar. Cervix rahim içinin üçte biri kadar bir alanı kaplar. Rahim içi en geniş alan ise rahim içinin üçte ikisini kaplayan korpus adı verilen alandır. Üst yan bölümlerde yer alan ve kasılıp gevşeyebilen bir armuda benzeyen fallop tüpleri ile devam eder. Fallop tüplerinin her biri yaklaşık 10 cm civarındadır ve döllenme fallop tüplerinin içerisinde gerçekleşir. Bu tüpler yumurtalık adı verilen ve üreme hücrelerini sağlayan yumurtalıklara bağlıdır. Döllenme gerçekleştikten sonraki süreçte ise döllenmiş olan yumurta fallop tüpüne bağlı kanallardan geçerek rahim içine yerleşir. Bu tüpler tıbbi yöntemlerle bağlanarak gebelikten korunma sağlanabilmektedir. Rahim içi endometrium diye de adlandırılmaktadır. Endemetrium içerisinde basit tabuler bezler olarak adlandırılan lamina proprialar bulunur. Bu bezler mukus salgılarını düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Endometriumu oluşturan iç epitel doku her ay içinde hormonlar ve iç salgılarla kalınlaşır. Gebelik için en uygun gün olan adet sonrasındaki 14. Güne kadar bu kalınlaşma devam eder ve sonra herhangi bir döllenme gerçekleşmez ise rahim duvarı üzerinde biriken bu iç epitel doku âdet kanaması ile dışarı atılır. Tek katlı bir tabakadır. Doğum yapmamış yetişkin bir kadının rahim içi 7,5 cm civarındadır.

Rahim içinin en kalın tabakası

Rahim içinde en kalın tabaka rahim duvarını oluşturan ve adına myometrium denilen düz kaslardır. Bu düz kaslar rahim içinde motor hareketleri sağlayarak âdet kanaması döneminde, doğum ve orgazm sırasında kasılırlar. Myometriumu oluşturan bu kaslar rahim içinde uzunlamasına yer alırlar. Myometriumu oluşturan kaslar hamilelik döneminde göğüs kafesinin alt bölgesine kadar uzayabilirler.

Rahim içi dış tabakası

Bu tabaka rahim içini dışarıdan çevreleyen ve seroza adı verilen bir zardan oluşur. En başlıca görevi rahmi diğer organlardan ayırmasıdır. Rahmi yerinde tutan destek bağlar seroza üzerinde yer alır.
" } ] }