{ "title": "Rahim Kalınlaşması", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Kalinlasmasi-96212.jpg", "date": "21.01.2024 08:02:09", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Rahim kalınlaşması: Kaslardan meydana gelmiş olan rahim duvarında yer alan hücrelerin fazla büyümesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Endometrial hiperplazi olarak adlandırılan bu durum birçok kişi tarafından endişeye yaratan bir durumdur. Çünkü rahim kalınlaşması aynı zamanda tedavi edilmediği takdirde kanser hastalığı açısından bir risk faktörü oluşturur.

Rahim kalınlaşması belirtileri nelerdir?

Kişide ilk olarak âdet kanamasında görülen anormallikler ile kendini belli eden rahim kalınlaşması durumunda âdet kanamaları oldukça yoğun ve olur ve kanamanın süresi oldukça uzundur. Bununla beraber oldukça kısa süren adet arasında aynı zamanda kanamalar ya da kahverengi lekelenmeler ortaya çıkabilir. Rahim duvarı kalınlaşması probleminde kişi menopozda olsa dahi kanama görülebilir. Ayrıca aşırı terleme, kalbin hızlı atması ve ateş basması rahim kalınlaşması belirtileri olabilir. Cinsel birleşme esnasında ağrı hissedilmesi, vajinanın hassaslaşması, vajina kuruluğu ile aynı zamanda aşırı kıllanma problemi rahim kalınlaşması durumunda ortaya çıkacak olan belirtiler arasında sayılabilir.

Rahim kalınlaşması neden olur?

Hamileliğe vücudun hazırlanması için salgılanan östrojen hormonu rahim duvarının kalınlaşmasını sağlar bu duruma etki olarak da belirli bir zamandan sonra üretilen progesteron hormonundan dolayı östrojen hormonunun etkisinin azalması sonucu hormon dengesi bozulur ve bu durumda rahim kalınlaşması ortaya çıkar. Aynı zamanda kadınlarda görülen menopoz durumda yumurta üretiminin sona ermesi durumunda progesteron hormonu üretilmez. Östrojen hormonunun da ise büyük bir oranda azalma görülür. Bu durum da rahim kalınlaşmasına yol açar. Bununla beraber progesteron ve östrojen tedavileri görülmesi de rahim kalınlaşmasına yol açan etkenler arasında sayılabilir. Bu durum en çok da menopozdan sonra östrojen oranının artırılması amacıyla uygulanacak tedavilerde yaygın olarak görülür. Ayrıca diyabet, tiroit problemleri, safra kesesi rahatsızlıkları, polikistik over sendromu gibi hastalıklardan kaynaklanan hormon bozuklukları rahim kalınlaşması nedenleri arasında sayılabilir. Aşırı kilo ile aşırı sigara tüketimi, yaşın ilerlemesi, hiç hamile olmamak, ilk adetin görüldüğü yaşın küçük olması, uzun zamandır menopozda olmak ya da ailede kolon, yumurtalık ya da rahim kanseri olan birinin olması gibi durumlarda rahim kalınlaşması açısından risk faktörüdür.

Rahim kalınlaşması tedavisi nasıl yapılır?

Birçok rahim kalınlaşması durumunda dilatasyon ve küretaj olarak adlandırılan ufak cerrahi işlemler ile rahim ağzı genişletilecek rahmin fazla olan dokuları birtakım aletlerle alınır. Bununla beraber rahim kalınlaşmasında hastalara progestin sentetik hormon ilacı reçete edilir. İlaç formunda, rahim içine ya da vajinaya krem olarak ya da şırınga şeklinde uygulanan bu ilaç rahim kalınlaşması tedavisinde oldukça işe yarar. Rahim kalınlaşması durumunda bazı durumlar söz konusu olduğu zaman kanser riski daha da artar ve bu durumda rahim alma ameliyatı da yapılabilir.
" } ] }