{ "title": "Rahim Kanseri Ameliyatı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Kanseri-Ameliyati-64996.jpg", "date": "19.01.2024 06:50:48", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Rahim kanseri ameliyatı, kanser çeşitleri arasında en sık görülen 4. Kanser rahim kanseridir. Kadın üreme organının herhangi birinde başlayan rahim kanseri, genellikle rahim ağzında yumurtalıklarda ve rahim de görülmektedir. Rahim kanseri genellikle 45 yaş üzeri kişilerde görülürken, son yıllarda genç bireylerde de görülmeye başlanmıştır. Tıp dilinde endometrium kanseri olarak bilinen rahim kanseri, genellikle rahim iç zarı kanseri olarak görülmektedir. Rahim iki kısımdan oluşmaktadır. İç kısımda vajinaya kadar uzanan ağız kısmı ve gövde olarak adlandırılan üst kısımdan oluşmaktadır. Gövde de iki kısımdan oluşarak, iç kısmı rahim zarıdır. Her kadının regl döneminde rahim zarında değişiklikler meydana gelmektedir. Regl döneminin bitimine doğru endometrium dökülerek adet oluşmaktadır. Bu döngü ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar devam etmektedir. Rahim kanserinin nedenleri henüz tam olarak bilinmemektedir. Fakat bütün kanser çeşitlerinde olduğu gibi kendine özgü belirtileri ve risk faktörleri vardır. Genellikle birçok rahim kanseri hormon bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Rahim kanseri, rahmin iç yüzünü örten endometrium denilen tabakanın kalınlaşmasıyla ve bununla birlikte rahmin aşırı östrojen ile uyarılması sonucu oluşmaktadır. Rahim kanseri erken evrede tedavi edildiği sürece atlatılabilir. Eğer ileriki evrelerine ulaşmışsa birey rahim kanseri ameliyatı olmak zorundadır.

Rahim Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim kanseri ameliyatı olması için hastanın bazı testleri yaptırması gereklidir. Öncelikle hastanın fiziki muayene olarak, biyokimyayı içeren rutin kan testleri ve tam kan sayımı yapılmalıdır. Tabii ki bunların yanında doktor akciğer testi de isteyebilmektedir. Rahim kanseri genellikle muayene sırasında anlaşılmamaktadır. Rahim kanserinin ilk belirtisi şiddetli kanama görülmesidir. Bu durumdan sonra hastaya Endometriyal biyopsi yapılmaktadır. Endometriyal biyopside rahmin iç yüzeyinden küçük bir parça alınarak analiz edilir. Daha iyi sonuç olmak içinse kürtaj gerekebilir. Bu işlem için anestezi zorunludur. Doktor rahmin iç yüzeyini hafifçe kazıyıp doku örnekleri alır. Rahim kanseri genellikle yavaş ilerleyen bir kanser türü olup, ilerlememiş olma ihtimali çok yüksektir.

Rahim kanseri ameliyatında doktorların çoğu rahimi almayı önermektedir. Fakat rahmin alınması ile yumurtalıklarda alınmalıdır. Çünkü rahim kanserinin diğer organlara yayılması ancak böyle önlenebilmektedir. Eğer rahim kanseri rahmin ötesine yayılmışsa, ameliyat sonrasında radyasyon tedavisi uygulanmalıdır. Bazen rahim kanseri ameliyatı yerine sadece radyasyon tedavisinin uygulandığı da görülmüştür.

Rahim Kanseri Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Rahim kanseri ameliyatı sonrasında ilk üç yıl içerisinde düzenli aralıklarla kontrole gidilmeli ve takipler yapılmalıdır. Rahim kanseri genellikle 3 yıllık takip sonrasında, tedavisi düzgün yapılmadığı sürece tekrarlamaktadır. Eğer yapılan muayene rahim kanserinin tekrarladığına işaret ediyorsa ultrason, kan sayımı, bilgisayarlı tomografi ve biyopsi uygulanması yapılmalıdır. Herhangi bir şikâyeti olmayan hastaların görüntüleme tekniklerine ihtiyacının olmadığı gözlemlenmiştir.
" } ] }