{ "title": "Rahim Kanseri Başlangıcı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-kanseri-baslangici.jpg", "date": "21.01.2024 09:59:56", "author": "esin veske", "article": [ { "article": "
Rahim Kanseri Başlangıcı, Rahim kanseri genellikle rahmin iç kısmını kaplayan çeperi oluşturan hücrelerde başlar. Bu astara“endometrium” ya da uterus mukozası denilir bu sebeple rahim kanseri endometriyum kanseri olarak da bilinmektedir. Rahim kanseri genel olarak elli yaş üzeri kadınlarda görülen bir kanser çeşididir ve elli yaş altında görülme oranı seyrek sayılabilecek kadar azdır. Erken dönemde teşhis edilmesi rahim kanseri için iyileşme şansı oldukça yüksektir. Rahim kanseri teşhisi sırasında düzensiz kanamalar ve vajinadan kanlı, sulu akıntı gelmesi ilk belirtiler arasında yer almaktadır.

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanserinin başlıca nedenleri menopoz sonrasında yaşanan vajinal kanamalardır. Bu kanama çeşitleri, hafif kanamalar, lekelenme veya ağır kanamalar olarak kadar çeşitli şekillerde bulunabilir. Bazı hallerde vajinadan çok az kanlı fakat, sulu ve kokulu akıntı gelebilir. Cinsel ilişki sonrası kanama (Postkoital kanama) adı verilen kanama çeşidi de görülebilir. Henüz menopoz dönemine gelmemiş bayanlarda adet dönemleri arasında yaşanan kanamalar rahim kanseri sinyalleri veriyor olabilir. Kanama düzensizlikleri dışında, cinsel ilişki sonrası ağrılar, karın bölgesinde hissedilen ağrılar ve yine aynı kısımda yaşanan rahatsızlık hissi rahim kanseri başlangıcı belirtileri sayılabilir. Kanserin ilerleyen dönemlerinde durumlarda halsizlik, kilo kaybı ve kabızlık gibi diğer bulgularda ortaya çıkabilir. Menopoz öncesi veya sonrası yaşanan her akıntı ve kanamaların bütünü rahim kanserinin başlangıcı değildir. Fakat bu düzensiz kanamalara neyin neden olduğunun belirlenmesi için doktora gitmeniz tavsiye edilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Aşağıdaki belirtilerden birini veya birkaç tanesini yaşıyorsanız hiç beklemeden bir doktor muayenesine gitmeniz gerekmektedir.
Rahim Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor ilk olarak vajinanın fiziksel muayenesini yapabilir. Bu hususta kanserli hücreler nedeniyle yayılan rahim fiziksel olarak anlaşılabilir. Teşhisin kesin olması için aşağıdaki test ve usuller kullanılabilir.

Ultrason: Rahim ultrasonu rahim kanseri başlangıcında teşhisinde kullanılan ilk yöntem olarak bilinir. Ses dalgaları kullanılarak taranan rahmin tam resmi görülebilir ve varsa tümör bu şekilde görülebilir. Örnek: Çok ince bir tüp ile rahmin iç tarafından, rahim duvarı adı verilen bölgeden örnek alınır. Bu uygulama esnasında hastaya anestezi yapılmaz. Alınan örnekler laboratuvar ortamında incelenerek kanserli hücre olup olmadığı kontrol edilir
Hysteroskopi: Doktorun uterus boşluğunu, histeroskop (İnce ve esnek bir teleskop) ile muayene eder. Histeroskop hem rahim duvarının gözle kontrolü hem de riskli görülen bölgelerden parça alınmasında kullanılır. Bu muayene esnasında da anestezi hastaya uygulanmaz.

Rahim Kanserinin Kapsamı ve Yayıldığı Alanı Belirlemek İçin Yapılan Testler

Yukarıdaki kontroller esnasında rahim kanseri teşhisi konulması kanserin kapsamı ve yayılıp yayılmadığının belirlenebilmesi için CT taraması, MR, göğüs filmi, kan tahlili, anesteziyle yapılan rahim kontrolü, mesane ve rektum kontrolleri yapılır. Bu yapılan tetkikler tümörün büyüklüğünü, lokal lenf bezlerini yayılıp yayılmadığını ve vücudun diğer bölümlerine yayılıp yayılmadığının kesin bir şekilde saptanması için yapılmaktadır. Bu testlerin sonunda rahim kanserinin tedavisinde kullanılacak tedavi yönetmi belirlenir.

Rahim Kanserinden Korunmak Mümkün mü?

Rahim kanserinden korunmak için bilinen ve uzmanlar tarafından kabul edilmiş belirli bir usul bulunmamaktadır. Ailenizde rahim kanseri geçiren varsa veya daha önce belirttiğimiz kanser riskini artıran hallerden birini veya birkaçını yaşıyor iseniz düzenli olarak rahim kanseri tanısı için gereken testleri yaptırmak en önemli korunma yolu olacaktır.
" } ] }