{ "title": "Rahim Kanseri", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Kanseri-38972.jpg", "date": "21.01.2024 07:03:00", "author": "Rabia Yaluk", "article": [ { "article": "Rahim kanseri, normal şartlarda vücudun dokularını oluşturan sağlıklı hücreler düzenli bir şekilde büyür, bölünür ve yenilenir. Bu durum vücudun sağlıklı olmasını sağlar aynı zamanda vücudu sağlıklı kılar. Bazen ise belirli hücreler kontrolsüz bir şekilde büyür ve anormal bir şekilde gelişirler bu durumda tümörler meydana gelir. Tümör kötü huylu ise kansere yol açar. Rahim kanseri bu şekilde meydana gelir. Rahim kanserinin en sık görüldüğü çeşidi rahim içi kanseri olarak bilinir. Bu durum rahim içi döşemesinden meydana gelir. Rahim kanserinin bir diğer çeşidi ise sarkom kanseridir. Sarkom rahim içi kanserinden daha az görünür fakat daha saldırgandır. Belirtileri de birbirinden daha farklıdır.

Rahim kanserinin belirtileri ise daha farklıdır.

Rahim kanseri belirtileri nelerdir?

Bu durumu anlamak için öncelikle hastalığın belirtilerini bilmek gerekir. Örneğin kişide anormal derecede kanama, lekelenme ve akıntılar meydana geliyor ise bu durum rahim kanseri belirtisidir. Aynı zamanda menopozdan sonra kanama ve lekelenme durumu da bir belirtidir. Bazı durumlarda bu belirtiler geçici olabiliyor fakat bazı durumlarda ise kalıcı olabiliyor. Özellikle menopoz sonrası kanamalarda mutlaka bir doktora görünmek gerekir. Menopoz sonrası yaşanan kanamalar hafif veya ağır kanamalar olarak görüldüğü gibi aynı zamanda geniş bir yelpaze gibi de görülebilir.

Rahim kanserinin en sık görünen belirtileri nelerdir?
Rahim kanseri neden olur?

Tam olarak nedeni bilinmeyen hastalığı oluşturan riskler bulunmaktadır. Hastalık birçok insanda hormona bağlı bir durumdur. Bir kişinin hormonlarında düzensizlik var ise bu durum rahim kanseri oluşmasına bir nedendir.

Rahim kanseri, bu tür durumlarda en sık görünen jinekolojik kanserlerdir. Her 100 kadından 2 veya 3 ünde görülebilir rahim kanseri fakat 40 yaşından küçük kadınlarda nadiren görülmektedir. En sık görünen yaş ise 60 yaş ve üstüdür. Bazı kadınların ise daha fazla riski vardır. Çünkü bazı risk faktörleri östörejen kullanımı ile ilgilidir. Östörejen kadınların hastalıklarında üretilen bir hormondur. Menopoz sonrasında östörejen üretmeyi keser ve östörejen ilaç olarak alınır. Yani hormon ilacı tedavisidir. Fakat rahmi alınmamış bir kadın tek başına bu ilacı kullanır ise rahim kanseri riski çok daha fazladır.

Rahim kanseri oluşumunu arttıran riskler nelerdir?
Rahim kanseri teşhisi nasıl konur?

Hiçbir şikâyeti olmayan kadınlarda Hastalık için herhangi bir tarama testi yoktur. Fakat rahim kanseri olan hastalarda ise birçok belirti vardır ve bu durumda hemen endometrial biyopsi yapılır. Yani ince bir plastik katater yardımı ile rahim içinden küçük bir miktar parçanın alınıp mikroskop ile incelenmesi durumudur. İnceleme sonucunda anormal hücreler görüldüğü zaman teşhis konulur. Ayrıca vajinal ultrason ile de teşhis konulabilir. Bu durum ise rahmin büyüklüğünü kontrol etmek için ses dalgalarının kullanıldığı bir durumdur. Son olarak da kürtaj yardımı ile teşhis konulabilir.

Rahim kanseri tedavisi nasıl olur?

Bu durumda öncelikle ameliyat yapılır. Çünkü nasıl bir tedavi uygulanacağı veya daha ileri tedavilerin gerekli olup olmadığını belirlemek ameliyat sonucu belirlenir. Ameliyat esnasında hastalığın evresi saptanılır. Kanser evreleri 1 ve 4 arasında oluşur. Kanserin evresi tedaviyi ve sonucu etkiler. Hastaların çoğunda hem yumurtalık hem de rahim alınır. Bazı durumlarda ise hastaya ışın tedavisi uygulanır. Işın tedavisi kanser hücrelerinin çoğalmasını durduran bir tedavi yöntemidir. Haftalarca veya günlerce süren bu tedavi yöntemi etkili bir yöntemdir. Tabi ki bu tedavi yöntemler ile ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.
" } ] }