{ "title": "Rahim Kisti", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Kisti-46597.gif", "date": "19.01.2024 22:38:06", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Rahim kisti, Doğurganlık çağında olan üç kadından birinde görülür. Adetin başlamasından bitimine kadar yani menopoza kadar görülen kistlerin çoğunluğu genellikle iyi huyludur. Menopoz sonrası 60 yaş ve üzeri kadınlarda bu kistlerin kanser olma riski oldukça fazladır. Rahim kistinin neden ve nasıl oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir ancak hormonsal değişiklerin kisti büyüttüğü tahmin edilmektedir.

Rahim kistini oluşturan nedenler

Hormonlar, Progesteron ve ostrojen hormonlarındaki artış rahim kistlerinin oluşmasına zemin hazırlar.

Etnik köken, Afrika ve Amerikalı kadınlarda rahim kisti görülme olasılığı diğer beyaz tenli kadınlara göre daha fazladır.

Genetik, Rahim kistleri genetik olabilir eğer anne ve kız kardeşlerden birinde varsa rahim kisti olma olasılığı artar.

Erken adet döngüsü, Küçük yaşlarda adet görmeye başlayan kadınlarda rahim kisti oluşma olasılığı daha fazladır.

Rahimdeki kistler birden fazla olabilir. Rahim kistinin bazıları bebek tedavisi sırasında kullanılan ilaçların oluşturduğu kistlerdir ve daha sonra uygun tedavilerle geçen kistlerdir. Kistler rahim kanserine neden olmaz ancak kistin kendisi kanser olabilir. Çeşitli tetkiklerle kistlerin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu tespit edilir. Kötü huylu ise cerrahi yöntemlerle çıkarılmaları gerekir çünkü bir kistin çıkarılmadan yüzde yüz iyidir ya da kötü huyludur denmesi mümkün değildir. Oradaki kistin alınıp patolojik olarak incelendikten sonra ancak kesin tanı konur.

Çikolata kisti nedir?

Kadınlarda her ay olan adetlerinde kan dışarı doğru akar fakat bazen kan dışarı akmak yerine geriye doğru gidip yumurtalıklara akar ve yumurtalıklarda birikir kahve renginde olan bu eski kan orada birikerek kist oluşturuyor. Renginden dolayı rahimde oluşan bu kistlere çikolata kisti denir. Adet dönemlerinde ağrıya neden oldukları gibi çoğu zamanda gebeliğe de engel olurlar. Bütün kistler illaki cerrahi yöntemlerle alınması gerekmiyor, eğer kistin boyutları 3-4 cm geçmişse ve gebeliği engellediği düşünülüyorsa çıkarılması düşünülür.
" } ] }