{ "title": "Rahim Nakli", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Nakli-98432.jpg", "date": "21.01.2024 04:54:18", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "Rahim nakli, Bayanlara özel bir organ olan rahim vücutta birçok önemli işleri üstlenmektedir. Ancak bazen kadınlarda yaşanan kanser, sarkma vb. Hastalıklardan dolayı rahim alınabilmektedir. Rahim alındığı zaman kişi adet göremez ve asla anne olamaz. Buda kişilerde en çok acı gerçek olarak gözlemlenir. Ancak günümüzde rahim nakli yapılarak bütün bu sıkıntılar ortadan kaldırılabilmektedir. Rahim nakli sayesinde çoğu kadın annelik duygusunu tadabilmekte ve sağlıklı bir şekilde adet görebilmektedir. Rahim nakli günümüzde bir kişinin ihtiyacı olan organın başka bir insana yerleştirilmesi durumudur. Ancak bu durumda nakledilen doku ya da organ mutlaka canlı olmalıdır. Çok az rastlanan bir durum olsa da doğuştan rahmi olmayan gençlere ya da kürtajdan dolayı hasar görerek görevini yitirmiş olması durumunda en çözücü yöntem türü olmaktadır. Fakat rahim bir beyin ölümü gerçekleşmiş olan kişiden alınarak sağlam olan kişiye nakledilebilir. Ancak rahim nakli yapılan kişi isteğine göre doğum yaptıktan sonra tekrar ameliyat olarak rahmi çıkarttırabilir.

Rahim naklinasıl yapılır ve tedavi süreci nasıl ilerler?

Genellikle kadındaki üremeyi gerçekleştiren organ 3 şekilde oluşmaktadır. Yani vajina, rahim ve rahim kanalı olmaktadır. Normalde bir patates büyüklüğünde olup uç kısmında ağzı yan taraflarında ise yumurtalıktan rahim içine gönderim sağlayan kanallar vardır. Genellikle rahim nakli yapılırken uzun bir süreye ihtiyaç duyulur yani yaklaşık 6 ile 7 saat kadar sürmektedir. Çünkü rahim nakli sırasında bir kişiden alınırken aynı anda diğer kişiye nakil yapılır. Rahim nakli sırasında kişinin yumurtaları dondurulmaktadır. Çünkü nakilden 1 yıl geçtikten sonra kişiler çocuk sahibi olabilmektir. Bu işlem ise dondurulan yumurtalar döllendirilerek nakil yapılan rahmin içerisine koyulur.

Ameliyat sonrasında genellikle kişi hastanede birkaç gün kalabilmektedir. Bu durumda kişide herhangi bir sorunun oluşup oluşmadığı gözlemlenir. Yürümesi kişinin kan dolaşımını hızlandırır ve düzene sokar. Fakat bu sırada kişide pıhtı oluşmamasına oldukça önem gösterilir. Nakil sonrasında kişide ağrı hissi oluşabilir. Bu durumda hastanın yapması gereken tek şey bol bol dinlenmek olacaktır. Rahim nakli sonrası kişiler belli bir süre ağırlık kaldırmamalı, cinsel birleşme yaşamamalı, spor, koşma gibi durumlar yaşamamalıdır. Ancak nakil yapan doktorun kontrolü altında uygulamalar yapılabilir. Böylece nakilden birkaç zaman sonra kişide hem vücut olarak hem de işlem olarak farklılıklar yaşanabilir.
" } ] }