{ "title": "Rahim Sarkması Ameliyatı", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Sarkmasi-Ameliyati-59734.jpg", "date": "20.01.2024 07:11:47", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Rahim Sarkması Ameliyatı, bu durum bayanlarda rahmin tutulduğu yerin yer değiştirilmesi olarak bilinir. Rahmi turan bağ yapıları vardır ve bu bağ yapıları yer değiştirip sarkmasıyla rahim Sarkması meydana gelir. Rahim sarkmasıyla birlikte idrar kesesi, kalın bağırsak son kısmı da sarma oluşturacaktır. Rahim Sarkması ciddi bir problemdir. Bu durumun meydana gelmesiyle birlikte rahimde ağrılar oluşum gösterir. Kesinlikle ciddiye alınması gereken bir durumdur. Aksi taktirde önüne geçilemez problemlere yol açar. Bu durumla karşı karşıya kalan kişiler hemen Uzman bir doktordan yardım istemelidir. Rahim sarkmasında gerekli olan teşhis yapılıp hastalığa neden olan belirtinin tanısı koyulduktan sonra gerekli görülen tedavi hastaya uygulanır. Fakat bazı durumlarda yani rahim sarkması ciddi düzeyde fazlalaşmışsa rahim sarkması ameliyatı gerekebilir. Rahim sarkması ameliyatını aşamalar şeklinde belirteceğiz.

Rahim Sarkması Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Rahim sarkması ameliyatı uygulanacak olan hasta ilk olarak Uzman bir doktora görünerek muayene olmalıdır. Daha sonra rahim sarkması olan kişiye uygun olan tedavi öngörülür. Genellikle vajina bölgesinden ya da karın bölgesinden tedavi uygulanmaktadır. Vajina bölgesinde uygulanacak olan tedavi de rahim bağları asılmasıyla uygulanmaktadır. Karın bölgesinde uygulanacak olan ameliyat ise cinsel ilişki yaşamayan kişilerde uygun görülür. Bu ameliyat vajina bölgesinde vajina kapaklarının kapatılmasıyla uygulanmaktadır. Vajina kapağı sarktığı yere itilmesiyle rahim sarkması gidilecek ve idrar yolu problemleri de en aza indirilmiş olacaktır.

Rahim sarkması ameliyatı uygulanacak hastaya lokal anestezi yapılır. Hastaya belden aşağı anestezi uygulanır. Gerekli görüldüğünde genel anestezi uygulanabilir. Bu durum rahim sarkması ciddiyetine ve uygulanan anestezinin uyuşturucu etkisine bağlıdır. Bazı kişilerde anestezi vücuda geç yayıldığı için genel anestezi uygun görülebilir. Rahim sarkması ameliyatı vajinal bölgeden yapılan ameliyat ya da karın kısmından yapılan ameliyata göre uygulama süresi değişiklik göstermektedir. Bu uygulama vajinal bölgeden yapılacaksa eğer yaklaşık olarak 45 dakika ile 1 saat arasında olmaktadır. Karın kısmından uygulanacak olan kapalı ameliyat süresi 2 ile 4 saat arasında değişiklik gösterebilir. Bu ameliyat şeklinde karın kısmından rahim sarkması üste çekilir. Fakat ilerleyen zamanlarda bu durum tekrar belirebilir.

Rahim Sarkması Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Rahim sarkması ameliyatı bütün ameliyatlarda olduğu gibi bu ameliyatta da riskler oluşmaktadır. Rahim sarkması ameliyatı düzgün gerçekleştirilmediği taktirde tekrardan belirebilir. Rahim sarkması ameliyatında hastaya uygulanacak olan anestezi öncesinde hastanın herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı sorulur. Gerekli görülürse tahliller yapılarak bu durum kontrol edilir. Eğer farklı bir sağlık problemi varsa uygulanacak olan anestezi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bundan dolayı bu şekilde bir problemi olan kişiye rahim sarkması ameliyatı yapılması uygun değildir. Bunların yanı sıra rahim sarkması ameliyatı olan hastanın vajinal bölgesinin ya da karın kısmının enfeksiyon kapması risk oluşturacaktır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ortak kullanım alanları olan havuzlara belirli bir süre girilmemesi ve kişinin belirli bir süre cinsel ilişkiye girmemesi riski azaltır.
" } ] }