{ "title": "Rahim Şekilleri", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/Rahim-Sekilleri-59779.jpg", "date": "21.01.2024 12:36:49", "author": "Vildan Güneş", "article": [ { "article": "
Rahim Şekilleri, Rahim kadın vücudunun en güçlü organıdır. Farklı yönlere doğru yerleşmiş olan birçok kas dokusundan meydana gelir. Bu kaslar doğum esnasında anneye çok yardımcı olur. Rahim şekilleri, annenin sağlıklı hamilelik geçirmesi bakımından ve bebeğin sağlıklı doğması açısından çok önemlidir. Rahim, olması gereken şeklindeyse genellikle hiçbir sorun çıkmaz. Lakin şekil bozukluğu varsa hem anne sorun yaşar hem de birtakım sağlık sorunları görülür.

Rahim Şekilleri Nelerdir?

Rahim küçüklüğü veya yokluğu (Hipoplazi): Rahim ve rahim ağzı üst kısmının az gelişimi ya da tamamen olmaması anlamına gelmektedir. Bu kadınların gelişimi normal gibi görünür, çünkü yumurtalar normal çalışır. Rahim olmadığı için, nne olma sürecinde bebek oluşamaz.

İki başlı rahim şekli: Tam olması gerek kanalların birinin gelişmemesi ile ortaya çıkan bir rahim şeklidir. Kanalın biri yerine yerleşmediğinden, bir kanalda oluşan yarım rahim meydana gelir. Böyle bir rahimde oluşacak hamilelik, düşük, dış gebelik, erken doğumlar ile kendisini gösterir. Bazen de gelişmemiş küçük bir oluşumla kalır, bu anneyi çok rahatsız edeceğinden, ameliyatla sıkıntı giderilir.

Çentikli rahim şekli: Rahimde bulunan iki kanalın birleşmesinde eksikliğin olduğu bir rahim şeklidir. Hamilelik sürecinde bebek rahatlıkla büyüyebilir. Doğumlarda genellikle sorun çıkmaz, fakat nadiren de olsa düşük ve kese bozulması görülür.

İki başlı rahim şekli: İki kanalın birleşmemesi sorunu olur. Bundan dolayı iki rahim ve iki tüp oluşur. Bu rahim şeklinde döllenme ve hamile kalmak oldukça sorunludur. Bu sorunlardan dolayı düşük ve erken doğumlar yaşanır.

Perdeli rahim şekli: İki kanlın birleşmesi sırasında birbirlerine yapışması sonucu, orta bölümün erimemesi nedeniyle oluşan bir rahimdir. Bu rahim çok ince ve küçük bir perdeyle rahmi ikiye böler. Derhal tedavi edilmelidir. Ameliyatla son derece başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Çengel rahim şekli: bu rahim şeklinde, tek rahim ve tek bir rahim içi bulunur, yalnızca rahmin tepeside 1,5 santimlik çökme vardır. Bu durum hamileliğe ve normal doğum yapmaya engel değildir.

İlaç kullanımı sonucu oluşan rahim şekli: Annelerin, hamilelik sırasında aldığı bazı ilaçların yan etkisi olarak kız çocuklarında görülen T şeklinde oluşan rahim şeklidir. Bu şekil rahim, rahim içi boşluğunda düzensizlikler ve rahim ağzında bozukluklara neden olur. Bu kadınlarda erken doğumlar sık sık görülür. Rahim ağzı yetmezliği ve genital dudak yapışıklığı meydana gelmektedir.
" } ] }