{ "title": "Rahim Sıkılaştırma Hareketleri", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-sikilastirma-hareketleri.jpg", "date": "20.01.2024 05:11:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Rahim sıkılaştırma hareketleri, genetik etkenlerden, doğum, kronik öksürük gibi etkenlerden dolayı vajina duvarında, pelvik duvarında, rahimde olan kaslarda gevşeme etkisi ortaya çıkabilir. Bu sorun kadında rahim sarkmasına, idrar kaçırma ve vajina gevşekliğine neden olabilir. Bunların önlenmesi ve tedavisi için rahim sıkılaştırma egzersizleri adı altında Kegel egzersizleri yapılabilir. Bu egzersizlerde hedef pelvis tabanının, vajina ve rahim kaslarının güçlendirilmesi içindir. Bu hareketlerin yapılmasından önce kasların nerede bulunduğu, nasıl kullanıldığı jinekolog tarafından öğretilir. Rahim sıkılaştırma hareketleri yapılırken, karında, bacaklarda ve kalçada bulunan kaslar kasılmamalı ve rahatça nefes alınmalıdır.

Pelvis tabanındaki kaslar kasıldığında, dış genitaller ile anüs bölgesi hafifçe yukarıya hareket eder. Kasılma ve gevşeme olarak arka arkaya 10 defa yapılan egzersiz gün içinde en az 3 defa tekrarlanmalıdır. Sıkça yapıldığında, egzersiz daha kolay yapılabilir. Kegel egzersizi yapılamadığında ya da bundan olumlu sonuç alınamadığında, Biofeedback denen fizik tedavi cihazıyla tedavi yapılmalıdır. Rahim sıkılaştırma hareketi düzenli şekilde yapılırsa, 12 hafta içinde bunun yararı görülür. Pelvik hareketleri ilk başlarda hafif egzersizlerle yapılmalıdır. Daha sonra düzenli olarak artırılmalıdır. Herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda egzersizlerin yapılması mümkündür. Yani yemek yaparken, kitap okurken, bulaşık yıkarken bu egzersizlerin yapılmasında sorun çıkmaz. Hareketler yaşamla bir arada yürütülebilir.

Rahim sıkılaştırma hareketleri nasıl yapılır?

Her gün en az 3 defa 25 kasma hareketini toplamda 75 defa yapmalısınız. Her kasmayı altıya kadar sayarak yapmalı ve yine altıya kadar sayarak gevşemelisiniz.

Birinci hafta: Kasma sayısı elliye çıkarılmalı, bu 3 defa toplamda 150 defa yapılmalıdır.

İkinci hafta: Kasma sayısı yetmiş beşe çıkarılmalı, yine 3 defa şeklinde 225 kez yapılmalıdır.

Üçüncü haftadan, yirmi dördüncü haftaya kadar: Kaslara 20 dakika kadar 100 defa, her birinde 6 saniye kasılmalıdır. Bu yüne 3 defa tekrarlanmalı, rahim sıkılaştırma hareketleri toplamda 300 defa yapılmalıdır.

Yirmi dördüncü haftadan sonra: Her gün 3 defa 10 dakika kadar 150 hareket yapılmalıdır. İlk başta pelvik kaslarda yorgunluk hissedilse de zamanla bu etki geçer. Rahim sıkılaştırma hareketlerinin faydası 6 ay sonra görülmeye başlar.

" } ] }