{ "title": "Rahim Tersliği", "image": "https://www.rahim.gen.tr/images/rahim-tersligi-.jpg", "date": "20.01.2024 02:04:18", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Rahim tersliği, Normal olarak rahim karın boşluğunda yer almakta ve ters armut şeklinde bulunan bir organdır. Dik pozisyonda durmakta ve önde mesaneye doğru eğimli haldedir. Normalde öne mesaneye doğru eğik durumda olan rahim bazı kadınlarda değişik sebeplerden ötürü arkaya yatık pozisyondadır. Bu duruma ters rahim ya da retrovert uterus denmektedir. Halk arasında ters rahim genel olarak endişe yaratmasına rağmen gerçekte fazla korkulacak bir durum oluşturmaz.

Rahim tersliği neden olur?
Ters rahim şikâyetleri

Genel olarak belirti vermezler rastgele rutin kontrollerde bir jinekolog muayenede, transvajinal ultrasonografi incelenmesiyle öğrenilmektedir. Bununla birlikte bazı kadınlarda semptomlara ve rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Rahim tersliğinin yol açabildiği bazı şikâyetler ise cinsel ilişki sırasında ağrı, adet sırasında ağrı, belli başlı bel ve kaşık ağrıları, idrar yolu enfeksiyonu, tampon kullanmada zorluklar ve bazen eğer rahim aşırı derece ters ise kabızlık sorunları baş göstermektedir.

Ters rahimde tedavi nasıl yapılır?

Ters tanımın tedavi edilmesine gerek bulunmamaktadır. Nadirde olsa hastayı bıktıracak şekilde cinsel ilişkide ve adet döneminde aşırı ağrı oluşuyorsa, ağrıyı dindirme için cerrahi düzeltme ameliyatı denenmesini öneren doktorlar bulunmaktadır. Fakat genel olarak nasıl bir sonuç elde edileceği ve şikâyetlerin geçebileceği kesin olarak bilinmediğinden tavsiye edilmemektedir. Sanılanın ve korkulanın aksine rahim tersliği kısırlığa yol açmamaktadır. Rahmin ters olması genellikle gebeliğin 12. Haftasından sonra düzelmektedir. Gebelik ve doğum sırasında herhangi bir zorluğa sebep olmamaktadır.
" } ] }